Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Słodki chlebek cukiniowy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Chlebek cukiniowy to doskonała propozycja na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę. Jest pyszny! Subtelnie słodki i wilgotny. Osobiście uwielbiam zajadać się nim z masłem orzechowym, konfiturą, czy kremem czekoladowym. Idealnie smakuje również z prażonymi jabłkami lub w wersji bez jakichkolwiek dodatków. Kolejnym jego atutem jest fakt, że z powodzeniem można go mrozić, dlatego świeżym kawałkiem możemy cieszyć się o każdej porze!

Słodki chlebek cukiniowy - przepis

Chlebek cukiniowy to doskonała propozycja na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę. Jest pyszny! Subtelnie słodki i wilgotny. Doskonały z dżemem!
Prep Time 20 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

  • mąka pszenna 390 g
  • łyżeczka sól 1
  • łyżeczka soda oczyszczona 1
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • łyżeczka cynamon 1
  • jajka 3
  • olej 220 ml
  • cukier 125 g
  • cukier brązowy 140 g
  • łyżeczki ekstrakt waniliowy 3
  • szklanki tartej cukinia 2
  • g posiekanych orzechy włoskie 120

Instructions

  • Do miski przesiewamy mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, cukier zwykły i trzcinowy, olej oraz ekstrakt z wanilii. Składniki suche mieszamy z mokrymi. Dodajemy cukinię i orzechy włoskie. Dokładnie łączymy.Ciasto umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce i pieczemy przez około 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

Reply To Angelika_Monika Candy Pandas Cancel Reply

Oceń przepis: