Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Ciasto bananowo-czekoladowe

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ciasto bananowo-czekoladowe to doskonała propozycja pysznego, szybkiego w przygotowaniu i prostego deseru. Mocno czekoladowe ciasto, z jeszcze bardziej czekoladową polewą i bitą śmietaną. Idealne dla łasuchów! 

Jeśli macie dzisiaj ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie chcecie by był to skomplikowany deser,  bo nie macie czasu albo najzwyczajniej w świecie nie chce wam się zabierać za żadne cukiernicze arcydzieła pokroju czegoś ambitniejszego od babeczek ;) – to ciasto czekoladowe z bananami będzie idealne! Zapewniam, że jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 15 minut, a co ciekawe nie jest do tego nawet potrzebny mikser. Wszystko bardzo prosto przygotujecie przy pomocy trzepaczki i to w jednej misce! Później już tylko do pieca i po około 60 minutach ciacho jest już gotowe! Łatwizna – nieprawdaż?

Ciasto czekoladowe z bananami z tego przepisu będzie jeszcze lepsze, jeśli wykorzystacie do jego przyrządzenia bardzo mocno dojrzałe banany. Sprawi to, że będą one w cieście bardziej wyczuwalne a ciasto będzie miało jeszcze ciekawszą konsystencję i wyczuwalną naturalną słodycz. Jeśli więc zalegają Wam niewykorzystane banany, które już zaczęły ciemnieć albo wręcz czernieć – w tym cieście czekoladowo bananowym sprawdzą się doskonale!

Nie zapomnijcie również o polewie z czekolady i kwaśnej śmietany! Chwilka roboty, a sprawia ona, że to ciasto czekoladowe z bananami będzie smakować jeszcze lepiej!

Ciasto bananowo-czekoladowe - przepis

Ciasto bananowo-czekoladowe to doskonała propozycja pysznego, szybkiego w przygotowaniu i prostego deseru. Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl!
Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 15 mins

Składniki:

  • mocno dojrzałe banany 2
  • jajka 1
  • żółtka 2
  • białka 2
  • olej 100 ml
  • mleko 50 ml
  • mąka pszenna 170 g
  • cukier 170 g
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • łyżeczka soda oczyszczona 1
  • łyżeczki kakao 4
  • czekolada gorzka 100 g

Polewa czekoladowa:

  • czekolada mleczna 100 g
  • śmietana 18% 100 g

Do podania: bita śmietana, jogurt naturalny, orzechy, świeże owoce.

    Instructions

    • Banany dokładnie miksujemy. Dodajemy jajko, żółtka, olej oraz mleko.Dosypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy.Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Dodajemy wraz z posiekaną czekoladą do masy i delikatnie łączymy.Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut.Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wystudzone ciasto.

    [/foodiepress]

    Zobacz również przygotowanie tego przepisu w formie wideo:

    https://www.facebook.com/udanegotowanie/videos/1281262181992489/

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    4 komentarze

    Reply To Cukry Proste Cancel Reply

    Oceń przepis: