Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ilość
0

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe, czyli doskonałe ciasto ucierane, które jesteście w stanie przygotować w zdecydowanie mniej niż 20 minut – wszystkie składniki ciasta wystarczy tylko “utrzeć”, a następnie umieścić je w piekarniku – ot, cały nasz wysiłek! :) To ucierane ciasto cytrynowe wzbogaciłem dodatkiem pomarańczy. Jest dzięki temu jednocześnie mocno aromatyczne, idealnie słodkie wilgotne i wyrazicie nasycone pysznym, naturalnym, cytrusowym aromatem. Doskonałe wręcz na długie popołudnie spędzone przy filiżance dobrej herbaty. Więcej moich przepisów desery i słodkości znajdziecie TUTAJ.

 

5 z jednej oceny

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Wypróbuj ten przepis na pyszne i wilgotne ucierane ciasto cytrynowo-pomarańczowe, które przygotujesz w dosłownie kilka chwil
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 50 minutes
Całkowity czas 1 hour

Składniki:

  • masło 250 g
  • cukier 250 g
  • jajka 3 sztuki
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cytryna 1,5 średniej wielkości
  • pomarańcza 1,5 średniej wielkości
  • aromat waniliowy kilka kropel

Wykonanie

  • Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy razem z cukrem. Dodajemy jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dorzucamy otartą skórkę (ze wszystkich owoców) i dolewamy sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie najlepiej sprawdzić patyczkiem czy na pewno ciasto jest już gotowe. Odstawiamy na 3 minuty do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie wyciskamy sok z pozostałej cytryny i pomarańczy. Mieszamy go z dwoma łyżeczkami cukru pudru.Gotowe ciasto przekładamy na blat. Przy pomocy patyczka robimy w nim kilkanaście nakłuć i polewamy ówcześnie wyciśniętym sokiem z cytrusów zmieszanym z cukrem. Pokrywamy lukrem. Dodatkowo można ułożyć na cieście skarmelizowane pomarańcze.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      ciastacytrusy

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!