CIASTA

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe, czyli doskonałe ciasto ucierane, które jesteście w stanie przygotować w zdecydowanie mniej niż 20 minut – wszystkie składniki ciasta wystarczy tylko “utrzeć”, a następnie umieścić je w piekarniku – ot, cały nasz wysiłek! :) To ucierane ciasto cytrynowe wzbogaciłem dodatkiem pomarańczy. Jest dzięki temu jednocześnie mocno aromatyczne, idealnie słodkie wilgotne i wyrazicie nasycone pysznym, naturalnym, cytrusowym aromatem. Doskonałe wręcz na długie popołudnie spędzone przy filiżance dobrej herbaty. Więcej moich przepisów desery i słodkości znajdziecie TUTAJ.

 

Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

  1. Witam!
    Chciałam tylko uściślić czy do ciasta dodajemy całą otartą skórkę z pomarańczy i z cytryny? I czy sok wyciskamy z 1,5 pomarańczy i cytryny? Pytanie może troszkę głupiutkie ale jako osoba z kiepskim doświadczeniem z pieczeniu staram się dokładnie trzymać przepisu ;)

    Z góry dziękuje za odwiedź

    • Piotr Odpowiedz

      Absolutnie nie ma głupich pytań! :)
      Ilość skórki dodanej do ciasta jest tak naprawdę dowolna, ja proponuję dodać skórkę otartą ze wszystkich owoców, tj. 1,5 pomarańczy i 1,5 cytryny. Dzięki temu ciasto będzie fajnie aromatyczne :) Do przygotowania wykorzystujemy również cały sok z owoców – sok z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy dodajemy bezpośrednio do ciasta, a pozostały sok z jednej cytryny i pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem by nasączyć nim ciasto po upieczeniu :)

Podziel się swoją opinią