Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe, czyli doskonałe ciasto ucierane, które jesteście w stanie przygotować w zdecydowanie mniej niż 20 minut – wszystkie składniki ciasta wystarczy tylko “utrzeć”, a następnie umieścić je w piekarniku – ot, cały nasz wysiłek! :) To ucierane ciasto cytrynowe wzbogaciłem dodatkiem pomarańczy. Jest dzięki temu jednocześnie mocno aromatyczne, idealnie słodkie wilgotne i wyrazicie nasycone pysznym, naturalnym, cytrusowym aromatem. Doskonałe wręcz na długie popołudnie spędzone przy filiżance dobrej herbaty. Więcej moich przepisów desery i słodkości znajdziecie TUTAJ.

 

CIASTA Ciasta ucierane DESERY WSZYSTKIE PRZEPISY

4 komentarze

  1. Witam!
    Chciałam tylko uściślić czy do ciasta dodajemy całą otartą skórkę z pomarańczy i z cytryny? I czy sok wyciskamy z 1,5 pomarańczy i cytryny? Pytanie może troszkę głupiutkie ale jako osoba z kiepskim doświadczeniem z pieczeniu staram się dokładnie trzymać przepisu ;)

    Z góry dziękuje za odwiedź

    1. Absolutnie nie ma głupich pytań! :)
      Ilość skórki dodanej do ciasta jest tak naprawdę dowolna, ja proponuję dodać skórkę otartą ze wszystkich owoców, tj. 1,5 pomarańczy i 1,5 cytryny. Dzięki temu ciasto będzie fajnie aromatyczne :) Do przygotowania wykorzystujemy również cały sok z owoców – sok z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy dodajemy bezpośrednio do ciasta, a pozostały sok z jednej cytryny i pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem by nasączyć nim ciasto po upieczeniu :)

      1. Hej! 😊
        Robiłam ciasto z Twojego przepisu na szkolny kiermasz i podobno wyszło przepyszne!
        Teraz chciałabym zrobić je w formie muffinek i dodać do nich jakiś krem na górę. Stąd pytanie jaki czas pieczenia? Nie chce co chwilę otwierać piekarnika, żeby temperatura nie opadła.. I czy po polaniu ich sokiem na sam koniec papilotki nie zmiekna? 😊 ( wtedy miałam takie wrażenie, że ciasto się rozpada 😂)
        No i jaki krem.. 🙉 Mascarpone ze śmietanka i skórką?

        1. Olu, wybacz że musiałaś czekać tak długo na odpowiedź! :(

          Cieszę się, że ciasto wyszło dobrze :)
          Ciężko mi określić dokładny czas pieczenia go w formie muffin, bo nie przyrządzałem go w taki sposób. Myślę, że skróci się jednak do kilkunastu-kilkudziesięciu minut (tak jak przy pieczeniu normalnych muffinek). Polecam Ci sprawdzanie go po 10 minutach patyczkiem. Jak zobaczysz, że jest suchy, będą gotowe. Akurat temu ciastu otwieranie piekarnika nie powinno zaszkodzić :)

          Ciasto to jest faktycznie bardzo wilgotne. Myślę jednak że nie powinny się drastycznie rozpadać. Ewentualnie możesz zmniejszyć nieco ilość soku.

          Co do kremu – śmietanka z mascarpone i skórką cytrynową/pomarańczową ew. ziarenkami wanilii będzie genialna :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *