Ciasto cytrynowo-pomarańczowe, czyli doskonałe ciasto ucierane, które jesteście w stanie przygotować w zdecydowanie mniej niż 20 minut – wszystkie składniki ciasta wystarczy tylko „utrzeć”, a następnie umieścić je w piekarniku – ot, cały nasz wysiłek! :) To ucierane ciasto cytrynowe wzbogaciłem dodatkiem pomarańczy. Jest dzięki temu jednocześnie mocno aromatyczne, idealnie słodkie wilgotne i wyrazicie nasycone pysznym, naturalnym, cytrusowym aromatem. Doskonałe wręcz na długie popołudnie spędzone przy filiżance dobrej herbaty. Więcej moich przepisów desery i słodkości znajdziecie TUTAJ.

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe
Wypróbuj ten przepis na pyszne i wilgotne ucierane ciasto cytrynowo-pomarańczowe, które przygotujesz w dosłownie kilka chwil
Składniki:
- masło 250 g
- cukier 250 g
- jajka 3 sztuki
- mąka pszenna 3 szklanki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- cytryna 1,5 średniej wielkości
- pomarańcza 1,5 średniej wielkości
- aromat waniliowy kilka kropel
Wykonanie
- Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy razem z cukrem. Dodajemy jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dorzucamy otartą skórkę (ze wszystkich owoców) i dolewamy sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie najlepiej sprawdzić patyczkiem czy na pewno ciasto jest już gotowe. Odstawiamy na 3 minuty do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie wyciskamy sok z pozostałej cytryny i pomarańczy. Mieszamy go z dwoma łyżeczkami cukru pudru.Gotowe ciasto przekładamy na blat. Przy pomocy patyczka robimy w nim kilkanaście nakłuć i polewamy ówcześnie wyciśniętym sokiem z cytrusów zmieszanym z cukrem. Pokrywamy lukrem. Dodatkowo można ułożyć na cieście skarmelizowane pomarańcze.
Witam!
Chciałam tylko uściślić czy do ciasta dodajemy całą otartą skórkę z pomarańczy i z cytryny? I czy sok wyciskamy z 1,5 pomarańczy i cytryny? Pytanie może troszkę głupiutkie ale jako osoba z kiepskim doświadczeniem z pieczeniu staram się dokładnie trzymać przepisu ;)
Z góry dziękuje za odwiedź
Absolutnie nie ma głupich pytań! :)
Ilość skórki dodanej do ciasta jest tak naprawdę dowolna, ja proponuję dodać skórkę otartą ze wszystkich owoców, tj. 1,5 pomarańczy i 1,5 cytryny. Dzięki temu ciasto będzie fajnie aromatyczne :) Do przygotowania wykorzystujemy również cały sok z owoców – sok z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy dodajemy bezpośrednio do ciasta, a pozostały sok z jednej cytryny i pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem by nasączyć nim ciasto po upieczeniu :)
Hej! 😊
Robiłam ciasto z Twojego przepisu na szkolny kiermasz i podobno wyszło przepyszne!
Teraz chciałabym zrobić je w formie muffinek i dodać do nich jakiś krem na górę. Stąd pytanie jaki czas pieczenia? Nie chce co chwilę otwierać piekarnika, żeby temperatura nie opadła.. I czy po polaniu ich sokiem na sam koniec papilotki nie zmiekna? 😊 ( wtedy miałam takie wrażenie, że ciasto się rozpada 😂)
No i jaki krem.. 🙉 Mascarpone ze śmietanka i skórką?
Olu, wybacz że musiałaś czekać tak długo na odpowiedź! :(
Cieszę się, że ciasto wyszło dobrze :)
Ciężko mi określić dokładny czas pieczenia go w formie muffin, bo nie przyrządzałem go w taki sposób. Myślę, że skróci się jednak do kilkunastu-kilkudziesięciu minut (tak jak przy pieczeniu normalnych muffinek). Polecam Ci sprawdzanie go po 10 minutach patyczkiem. Jak zobaczysz, że jest suchy, będą gotowe. Akurat temu ciastu otwieranie piekarnika nie powinno zaszkodzić :)
Ciasto to jest faktycznie bardzo wilgotne. Myślę jednak że nie powinny się drastycznie rozpadać. Ewentualnie możesz zmniejszyć nieco ilość soku.
Co do kremu – śmietanka z mascarpone i skórką cytrynową/pomarańczową ew. ziarenkami wanilii będzie genialna :D
Mój ulubiony przepis na ciasto cytrusowe, zawsze wychodzi idealnie i wszystkim smakuje, stosuję go już od paru lat, jest niezastąpiony <3