Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Widząc ostatnio na zakupach rabarbar, tak jakoś nie mogłem się powstrzymać przed zakupem. Tym oto sposobem dzisiaj zapraszam Was na kawałek tego przepysznego ciasta. Ciasto drożdżowe z rabarbarem to pozycja, bez której nie mogę wyobrazić sobie wiosny. Kawałeczek ze szklanką zimnego mleka skutecznie poprawi Wasz (nawet bardzo ciężki) dzień – zaufajcie mi, a nie pożałujecie. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - przepis

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Nawet mały kawałek tego pysznego ciasta, podany ze szklanką zimnego mleka skutecznie poprawi Wasz nastrój.
Prep Time 40 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • mleko 250 ml
  • drożdże świeże 50 g
  • cukier 1/2 szklanki
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • masło 65 g
  • jajka 2 duże
  • mąka pszenna 500 g
  • rabarbar 600 g + 1/2 szklanki cukru*

Kruszonka

  • mąka pszenna 100 g
  • cukier 60 g
  • masło 60 g

* Cukier ten mieszamy z pokrojonym rabarbarem. Jego ilość możemy zmniejszyć, jednak pamiętajmy, że rabarbar jest bardzo kwaśny.

    Instructions

    • Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Po tym czasie do miski dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, jajka oraz roztopione i przestudzone masło. Przesiewamy również mąkę i całość dokładnie mieszamy lub wyrabiamy przy pomocy haka. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.W tym czasie rabarbar myjemy, kroimy w niewielkie (ok. 2-3 cm) kawałki i przekładamy do miski. Dosypujemy cukier i całość dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy równomiernie do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Jeżeli ciasto niechętnie się rozprowadza, wystarczy delikatnie zmoczyć szpatułkę. Na wierzchu ciasta układamy rabarbar.Składniki na kruszonkę najpierw delikatnie siekamy nożem, a następnie krótko wyrabiamy i rozcieramy palcami. Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut do tzw. "suchego patyczka".

    Join the Conversation

    1. jedno z moich ulubionych :)

    2. Jedno z moich ulubionych wiosennych ciast :)

    3. Pierwsze wiosenne ciasto- wspaniałe!

    4. mniam! :) zjadłabym kawałek :)

    5. Takie ciasta są najlepsze :-)

    6. Pycha! Upiekłabym tylko jakoś rabarbaru na horyzoncie nie widzę :P

    7. Taka pyszna klasyka;)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close