Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Widząc ostatnio na zakupach rabarbar, tak jakoś nie mogłem się powstrzymać przed zakupem. Tym oto sposobem dzisiaj zapraszam Was na kawałek tego przepysznego ciasta. Ciasto drożdżowe z rabarbarem to pozycja, bez której nie mogę wyobrazić sobie wiosny. Kawałeczek ze szklanką zimnego mleka skutecznie poprawi Wasz (nawet bardzo ciężki) dzień – zaufajcie mi, a nie pożałujecie. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - przepis

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Nawet mały kawałek tego pysznego ciasta, podany ze szklanką zimnego mleka skutecznie poprawi Wasz nastrój.
Prep Time 40 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • mleko 250 ml
  • drożdże świeże 50 g
  • szklanki cukier 1/2
  • łyżka cukier z wanilią 1
  • masło 65 g
  • duże jajka 2
  • mąka pszenna 500 g
  • + 1/2 szklanki cukru* rabarbar 600 g

Kruszonka

  • mąka pszenna 100 g
  • cukier 60 g
  • masło 60 g

* Cukier ten mieszamy z pokrojonym rabarbarem. Jego ilość możemy zmniejszyć, jednak pamiętajmy, że rabarbar jest bardzo kwaśny.

    Instructions

    • Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Po tym czasie do miski dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, jajka oraz roztopione i przestudzone masło. Przesiewamy również mąkę i całość dokładnie mieszamy lub wyrabiamy przy pomocy haka. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.W tym czasie rabarbar myjemy, kroimy w niewielkie (ok. 2-3 cm) kawałki i przekładamy do miski. Dosypujemy cukier i całość dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy równomiernie do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Jeżeli ciasto niechętnie się rozprowadza, wystarczy delikatnie zmoczyć szpatułkę. Na wierzchu ciasta układamy rabarbar.Składniki na kruszonkę najpierw delikatnie siekamy nożem, a następnie krótko wyrabiamy i rozcieramy palcami. Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut do tzw. "suchego patyczka".
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    9 komentarzy

    Write A Comment

    Oceń przepis: