
Ciasto podwójnie jabłkowe

- Czas przygotowania: 25 minut
- Czas przyrządzania: 1h 10 min
- Ilość porcji: forma 25cm
Ciasto podwójnie jabłkowe
Wypróbuj przepis na ciasto podwójnie jabłkowe z Cookuj.pl. Obłędnie kruche, z budyniem przygotowanym na bazie soku jabłkowego, jabłkami i bitą śmietaną.
Składniki:
- Ciasto:
- mąka pszenna - 250g
- cukier - 100g
- masło - 125g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier z wanilią - 1 łyżka
- jajka - 2 sztuki
- sól - szczypta
- Budyń jabłkowy:
- sok jabłkowy - 750ml
- cukier z wanilią - 1 łyżeczka
- budyń śmietankowy - 2 opakowania
- cukier - 4 łyżki (pominąć jeżeli budyń jest słodzony)
- Dodatkowo:
- jabłka - 1kg
- śmietana 30% - 500ml
- mascarpone - 100g
- cukier puder - 1-2 łyżki
- kakao - do posypania
Wykonanie:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier zwykły, z wanilią i dorzucamy masło. Wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem. Dodajemy jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie wkładamy na 20-30 minut do zamrażarki.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (dno i boki). Boki można wykleić.
- Teraz zajmiemy się przygotowaniem naszej masy. Odlewamy połowę szklanki z porcji soku jabłkowego i rozpuszczamy w niej budynie, cukier zwykły i z wanilią. Resztę soku stawiamy na gazie. Gdy się zagotuje, dodajemy do niego zawartość naszej szklanki energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Odkładamy na bok.
- Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na cieście i polewamy ciepłą masą budyniową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut.
- Gdy ciasto będzie dobrze wystudzone, zabieramy się za zrobienie masy śmietanowej. Kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Następnie dorzucamy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Przekładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy kakao. Moim zdaniem najlepiej smakuje schłodzone.
Ciasto podwójnie jabłkowe, chociaż w zasadzie powinien nazwać je torcikiem jabłkowym, bo składa się z wielu warstw. Pysznie kruche ciasto z budyniem przygotowanym na bazie soku jabłkowego, jabłkami i bitą śmietaną. Wszystko co najlepsze w jednym deserze. Przyznam, że przepis ten jest niezłym hitem i pojawia się na naszym stole bardzo często. Świetna i niebanalna forma szarlotki. Po upieczeniu musimy się uzbroić w nieco dłuższą chwilkę cierpliwości, bo ciasto musi się całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce, ale zaufajcie mi, że warto :) Co ciekawe, to ciasto podwójnie jabłkowe/torcik jabłkowy, przechowywany w lodówce, dosyć długo utrzymuje świeżość, dlatego możecie przygotować go dzień lub dwa wcześniej. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.