Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Ciasto podwójnie jabłkowe

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Ciasto podwójnie jabłkowe, chociaż w zasadzie powinien nazwać je torcikiem jabłkowym, bo składa się z wielu warstw. Pysznie kruche ciasto z budyniem przygotowanym na bazie soku jabłkowego, jabłkami i bitą śmietaną. Wszystko co najlepsze w jednym deserze. Przyznam, że przepis ten jest niezłym hitem i pojawia się na naszym stole bardzo często. Świetna i niebanalna forma szarlotki. Po upieczeniu musimy się uzbroić w nieco dłuższą chwilkę cierpliwości, bo ciasto musi się całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce, ale zaufajcie mi, że warto :) Co ciekawe, to ciasto podwójnie jabłkowe/torcik jabłkowy, przechowywany w lodówce, dosyć długo utrzymuje świeżość, dlatego możecie przygotować go dzień lub dwa wcześniej. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
 

Ciasto podwójnie jabłkowe

Wypróbuj przepis na ciasto podwójnie jabłkowe z Cookuj.pl. Obłędnie kruche, z budyniem przygotowanym na bazie soku jabłkowego, jabłkami i bitą śmietaną.
Prep Time 25 mins
Cook Time 1 hr 10 mins
Total Time 1 hr 35 mins

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna 250 g
  • cukier 100 g
  • masło 125 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 2
  • łyżka cukier z wanilią 1
  • sztuki jajka 2
  • szczypta sól

Budyń jabłkowy:

  • sok jabłkowy 750 ml
  • łyżeczka cukier z wanilią 1
  • opakowania budyń śmietankowy 2
  • łyżki pominąć jeżeli budyń jest słodzony cukier 4

Dodatkowo:

  • jabłka 1 kg
  • śmietana 30% 500 ml
  • mascarpone 100 g
  • łyżki cukier puder 1-2
  • do posypania kakao

Instructions

  • Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier zwykły, z wanilią i dorzucamy masło. Wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem. Dodajemy jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie wkładamy na 20-30 minut do zamrażarki.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (dno i boki). Boki można wykleić.Teraz zajmiemy się przygotowaniem naszej masy. Odlewamy połowę szklanki z porcji soku jabłkowego i rozpuszczamy w niej budynie, cukier zwykły i z wanilią. Resztę soku stawiamy na gazie. Gdy się zagotuje, dodajemy do niego zawartość naszej szklanki energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Odkładamy na bok.Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na cieście i polewamy ciepłą masą budyniową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut.Gdy ciasto będzie dobrze wystudzone, zabieramy się za zrobienie masy śmietanowej. Kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Następnie dorzucamy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Przekładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy kakao. Moim zdaniem najlepiej smakuje schłodzone.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: