Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Czekoladowe ciastko na ciepło

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Czekoladowe ciastko na ciepło to doskonały sposób na prosty, niewymagający i niemal błyskawiczny deser dla fanów czekolady. Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu podany z lodami, jogurtem lub bitą śmietaną oraz świeżymi owocami lub skórką z cytryny, która nada ciastku aromatu.  Nic nie stoi również na przeszkodzie, by ciastko spędziło w piecu nieco mniej czasu, co pozwoli Wam uzyskać pyszne molten lava cakes, na które przepis już kiedyś pojawił się na blogu :)

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/udanegotowanie/videos/1269214549863919/” width=”500″ height=”300″ onlyvideo=”1″]

Czekoladowe ciastko na ciepło - przepis

Czekoladowe ciastko na ciepło to doskonały sposób na prosty, niewymagający i niemal błyskawiczny deser dla fanów czekolady. Wypróbuj przepis z Cookuj.pl!
Prep Time 15 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

  • czekolada gorzka 120 g
  • masło 120 g
  • jajka 2
  • żółtka 2
  • łyżek mąka pszenna 6
  • cukier 180 g

Propozycje podania: lody, jogurt, bita śmietana, świeże owoce, cukier puder, skórka otarta z cytryny/pomarańczy.

    Instructions

    • Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostudzenia. Dodajemy całe jajka i żółtka. Dokładnie mieszamy. Dosypujemy przesianą mąkę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.Kokilki smarujemy roztopionym tłuszczem (np. masłem lub olejem kokosowym). Ciasto równomiernie rozdzielamy pomiędzy foremki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-12 minut. Podajemy z wybranymi dodatkami.

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    5 komentarzy

    1. czekolada…to magiczne słowo dla którego rzucam wszystko :D Uwielbiam !

    2. Bardzo smacznie wygląda to ciastko. Elegancko i estetycznie podane. Czekolada to jest zawsze dobry pomysł, zwłaszcza w takie mokre i przygnębiające dni, jak dzisiaj :)

    Reply To Gosia www.rabarbarowo.pl Cancel Reply

    Oceń przepis: