Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Czekoladowe muffiny z gruszką

Czekoladowe muffiny z gruszką

Czekoladowe muffiny z gruszką czyli fenomenalny deser, który przygotujecie w mgnieniu oka! Idealna jesienna propozycja uwielbiana przez dzieci i dorosłych!
Ilość
0

Czekoladowe muffiny z gruszką, czyli fenomenalny deser, który przygotujecie w mgnieniu oka! Idealna jesienna propozycja uwielbiana przez dzieci i dorosłych!


Nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie uwielbiam muffiny – są niezwykle uniwersalne i chyba nigdy mi się nie znudzą. Prostota ich przygotowania zawsze przemawia za nimi w chwili, gdy mam ochotę na coś słodkiego, a niekoniecznie mam chęci na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego. Teoretycznie muffiny przyrządzać powinno się w dwóch miskach. W jednej miesza się składniki suche, w drugiej mokre. Następnie zawartość obu misek łączy się. Ja (może nieco z lenistwa? :)) uważam, że zabieg ten jest zbędny, bo przecież wszystko przygotować można prościej, w jednej misce. Dodatek gruszki w połączeniu z czekoladowym ciastem sprawdza się fenomenalnie. Wypróbujcie te babeczki koniecznie!

Czekoladowe muffiny z gruszką

Czekoladowe muffiny z gruszką czyli fenomenalny deser, który przygotujecie w mgnieniu oka! Idealna jesienna propozycja uwielbiana przez dzieci i dorosłych!
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 25 minutes

Składniki:

  • mąka pszenna 200 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 2
  • łyżeczki soda 1/4
  • łyżeczki cynamon 1/4
  • łyżki kakao 3
  • jajko 1
  • cukier brązowy 175 g
  • olej 100 ml
  • maślanka 125 ml
  • większe gruszki 2

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna 60 g
  • czekolada gorzka 40 g
  • łyżek mleko 4-5

Wykonanie

  • W misce mieszamy ze sobą jajko, cukier, olej i maślankę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. Wszystkie składniki dokładanie łączymy.
  • Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut (do suchego patyczka).

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!