Deser z biszkoptami, truskawkami i lemon curd

Deser z biszkoptami, truskawkami i lemon curd. Jeśli szukacie deseru, który jednocześnie będzie szybki i prosty w przygotowaniu oraz bardzo pyszny to doskonale trafiliście! Deser ten jest idealnym połączeniem biszkoptów, pysznych świeżych truskawek i cytrynowego kremu – lemon curd który przygotowywywałem ostatnio. Jeśli jeszcze go nie macie, to klikajcie szybko i zróbcie jedną porcję – nie pożałujecie :) W wersji dla dorosłych, do masy z bitej śmietany i mascarpone możecie dodać nieco likieru cytrynowego, który uczyni ten deser jeszcze bardziej aromatycznym. Deser ten możecie dowolnie modyfikować. Jako zamiennik biszkoptów świetnie sprawdzą się np. herbatniki lub ciasteczka owisane. Zamiast masy z bitej śmietany możecie użyć jogurtu natruralnego, a całość dosłodzić miodem, ksyliotolem lub syropem z agawy. Dzięki temu stworzycie inną, nieco zdrowszą wersję tego samego deseru. Osobicie do tego deseru z biszkoptami, truskawkami i lemon curd  często wracam :)Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.

Deser z biszkoptami, truskawkami i lemon curd

Daj się ponieść słodkiej przyjemności zajadając ten deser z biszkoptami, truskawkami i lemon curd wedle przepisu ze strony Cookuj.pl. Mniam!
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • śmietana 30% 500 ml
  • mascaropne 150 g
  • lemon curd 3-4 łyżki
  • czekolada mleczna 100 g
  • truskawki 500 g
  • biszkopty (typu savaordi) 12 sztuk
  • cukier puder 1-2 łyżki

Instructions

  • Truskawki pokroić na ćwiartki, przełożyć do miseczki. Posłodzić łyżką cukru pudru. Zimną śmietanę i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dorzucić 1,5 łyżki cukru pudru i serek mascarpone. Zmiksować krótko do połączenia. Do masy śmietanowej wmieszać łyżką lemon curd. Po przygotowaniu szklanek lub pucharków deser układać warstwowo: pełna łyżka truskawek, pokruszony biszkopt, śmietana i posiekana drobno czekolada. Powtarzać do ukończenia składników. Deser schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close