Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Domowa galaretka mandarynkowa z kaki

Domowa galaretka mandarynkowa z kaki

Domowa galaretka mandarynkowa z kaki to bardzo prosty i ciekawy pomysł na smakowity (i zdrowy) deser. Zobacz już teraz przepis na Cookuj.pl!
Ilość
0

Domowa galaretka mandarynkowa z kaki to bardzo prosty i ciekawy pomysł na smakowity (i zdrowy) deser. Przygotowanie domowej galaretki jest banalnie proste i zajmuje tylko kilkanaście minut, a smakuje świetnie i ciężko równać ją z jej sklepową wersją. Do przygotowania domowych galaretek niezbędny jest sok owocowy. Polecam Wam użycie soku świeżo wyciskanego, który jest zdecydowanie lepszy i galaretka przygotowana na takim soku będzie smakować najlepiej! Galaretki proponuję podać z jogurtem naturalnym, bitą śmietaną, tartą czekoladą lub w wersji bez jakichkolwiek dodatków :)

Domowa galaretka mandarynkowa z kaki - przepis

Domowa galaretka mandarynkowa z kaki to bardzo prosty i ciekawy pomysł na smakowity (i zdrowy) deser. Zobacz już teraz przepis na Cookuj.pl!
Czas przygotowania 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes

Składniki:

  • mandarynki dojrzałe 4-5
  • owoc kaki 1
  • cukier brązowy 1 łyżka*
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • zimna woda 4 łyżki

Dodatkowo: jogurt naturalny, bita śmietana, tarta czekolada...

    * Ilość cukru zależy od słodkości owoców. W razie potrzeby możecie dodać go nieco więcej lub całkowicie z niego zrezygnować.

      Wykonanie

      • Kaki i mandarynki obieramy. Kroimy w mniejsze części i stopniowo umieszczamy je w wyciskarce z manetką ustawioną w pozycji zamkniętej.
      • Żelatynę mieszamy z zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia.
      • Wyciśnięty sok przewalamy do niewielkiego garnka. Dodajemy cukier i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu sok zdejmujemy z ognia.
      • Do gorącego soku dodajemy napęczniałą żelatynę i energicznie mieszamy całość do dokładnego rozpuszczenia. Sok przelewamy do niewielkich, wcześniej przygotowanych foremek (lub kokilek) i odstawiamy do stężenia.
      • Galaretki podajemy z jogurtem naturalnych, bitą śmietaną, startą czekoladą lub w wersji bez dodatków.

      Składniki:

        Wykonanie:

          Podziel się przepisem:

          Piotr Pałasz

          Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

          Poznajmy się!

          🔥 Najnowsze przepisy:

          Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!