Domowe burgery z mi臋sa wo艂owego

Domowe burgery

Domowe burgery wo艂owe. Ostatnio dzieli艂em si臋 z Wami przepisem na moje najlepsze bu艂ki hamburgerowe. Dzisiaj przyszed艂 czas, by czym艣 je wype艂ni膰. Fast food w wersji “slow food”, czyli klasyczne, wo艂owe burgery wykonane w pe艂ni w艂asnor臋cznie. Znacznie zdrowsze, smaczniejsze i bez niepotrzebnych, chemicznych wspomagaczy.


Hamburgery znamy absolutnie wszyscy. Jest to najcz臋艣ciej pszenna bu艂ka wype艂niona kawa艂kiem sma偶onego mi臋sa i warzywnymi dodatkami. Najcz臋艣ciej kusz膮 nas na reklamach fast-food贸w swoim doskona艂ym wygl膮dem na tyle, 偶e zapominamy o weryfikacji, czy aby rzeczywi艣cie s膮 one dla nas tak dobre. Cz臋sto sk艂ad poszczeg贸lnych produkt贸w wykorzystywanych do przygotowania burgera w fast-foodzie, budce czy gotowej wersji dost臋pnej do kupienia w markecie bywa zatrwa偶aj膮cy. Dlatego ja, zdecydowanie preferuj臋 burgery przygotowane w domu. Co w nich znajdziemy?

Moje domowe burgery wo艂owe sk艂adaj膮 si臋 z 5 g艂贸wnych etap贸w.

1) Pyszna, puszysta i mi臋kka bu艂ka pszenna posypana sezamem, stanowi膮ca solidny trzon ca艂ego burgera.

 

2) Mi臋so – bez zb臋dnych dodatk贸w, nie s膮 one konieczne. Kluczem do uzyskania smacznego, soczystego mi臋sa jest jego jako艣膰 i odpowiednio d艂ugie sma偶enie. Do burger贸w powinni艣my wybra膰 mi臋so t艂uste, z licznymi przerostami. T艂uszcz ten wytopi si臋 w czasie sma偶enia i przeka偶e cenne soki do mi臋sa. Wo艂owiny nie powinno si臋 tak偶e sma偶y膰 zbyt d艂ugo. Niestety, przeci膮gni臋cie mi臋sa sprawi, 偶e przybierze konsystencj臋 i kszta艂t podeszwy. Mi臋so powinni艣my sma偶y膰 przez oko艂o 2,5 minuty z ka偶dej strony. Powinno by膰 ono jeszcze delikatnie r贸偶owe w 艣rodku. W贸wczas zagwarantuje nam pe艂ni臋 smaku.

 

Pytanie za 100 punkt贸w – czy przyprawia膰 mi臋so przed sma偶eniem? D艂ugo mo偶na by si臋 k艂贸ci膰, kt贸ra szko艂a jest poprawna, jednak ja uwa偶am, 偶e tak! Przyprawienie mi臋sa sol膮 i pieprzem przed sma偶eniem wcale nie wp艂ynie znacznie na jego smak, o ile posiadamy mi臋so wysokiej jako艣ci, kt贸re poddamy odpowiedniej obr贸bce termicznej.

 

3) Ser – co prawda uczyni on z naszego burgera cheeseburgera, ale moim zdaniem jest to sk艂adnik konieczny. Po艂o偶ony na jeszcze gor膮ce mi臋so i pi臋knie stopiony.

 

4) Dodatki – u mnie koniecznie spora ilo艣膰 sa艂aty, poszatkowana cebula, pokrojony w plastry kiszony og贸rek i pomidor (chocia偶 tego nie zawsze u偶ywam).

 

5) Sos – sos jest no艣nikiem smaku dlatego w burgerze po prostu musi by膰! Mo偶ecie przygotowa膰 r贸偶ne sosy, jednak ja zazwyczaj id臋 w klasyk臋. Sp贸d burgera smaruj臋 solidn膮 porcj膮 majonezu i szczyt wszystkich sk艂adnik贸w zwie艅czam ketchupem i musztard膮.

 

Domowe burgery wo艂owe, a w zasadzie ich przygotowanie niew膮tpliwie jest czasoch艂onne i zajmie na ponad godzin臋. Efekt jednak jest na tyle doskona艂y, 偶e skutecznie wynagradza po艣wi臋cony czas.
DOMOWY FAST FOOD WSZYSTKIE PRZEPISY

12 komenatrzy

  1. Do burger贸w mam ogromn膮 s艂abo艣膰 i mog艂abym je je艣膰 codziennie… Twoje wygl膮daj膮 tak smakowicie, 偶e serce mi p臋ka. :D

  2. WItam,
    jakiego mi臋ska Pan u偶ywa? Zawsze mnie to zastanawia jaka cz臋艣膰 kr贸wki b臋dzie najlepsza na mielone do burgera :)
    Prosz臋 o odpowied藕 i pozdrawiam serdecznie :)

    1. Cze艣膰 Aniu,

      temat mi臋sa odpowiedniego do burgera to tak naprawd臋 temat rzeka :) Zdecydowanie najlepsze b臋dzie pochodzi膰 od specjanych odmian, mi臋snych. U nas jednak dosy膰 r贸偶nie bywa z ich dost臋pno艣ci膮.

      Najwa偶niejsze przy wyborze mi臋sa jest to, by by艂o ono dobrej jako艣ci i o odpowiedniej zawarto艣ci t艂uszczu. Zdecydowanie nie polecam mocno chudych kawa艂k贸w mi臋sa, poniewa偶 sprawi膮 one, 偶e burgery wyjd膮 naprawd臋 suche. Wed艂ug mnie jedn膮 z najlepszych kombinacji w naszych warunkach b臋dzie po艂膮czenie antrykotu z 艂opatk膮 w proporcji 2:1 :) Nie jest to co prawda najta艅sze wyj艣cie, ale burgery wychodz膮 naprawd臋 fajnie :)

      Pozdrawiam i 偶ycz臋 smacznego!
      Piotr

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *