Domowe burgery z mięsa wołowego

Domowe burgery

Domowe burgery wo┼éowe. Ostatnio dzieli┼éem si─Ö z Wami przepisem na moje najlepsze bu┼éki hamburgerowe. Dzisiaj przyszed┼é czas, by czym┼Ť je wype┼éni─ç. Fast food w wersji “slow food”, czyli klasyczne, wo┼éowe burgery wykonane w pe┼éni w┼éasnor─Öcznie. Znacznie zdrowsze, smaczniejsze i bez niepotrzebnych, chemicznych wspomagaczy.


Hamburgery znamy absolutnie wszyscy. Jest to najcz─Ö┼Ťciej pszenna bu┼éka wype┼éniona kawa┼ékiem sma┼╝onego mi─Ösa i warzywnymi dodatkami. Najcz─Ö┼Ťciej kusz─ů nas na reklamach fast-food├│w swoim doskona┼éym wygl─ůdem na tyle, ┼╝e zapominamy o weryfikacji, czy aby rzeczywi┼Ťcie s─ů one dla nas tak dobre. Cz─Östo sk┼éad poszczeg├│lnych produkt├│w wykorzystywanych do przygotowania burgera w fast-foodzie, budce czy gotowej wersji dost─Öpnej do kupienia w markecie bywa zatrwa┼╝aj─ůcy. Dlatego ja, zdecydowanie preferuj─Ö burgery przygotowane w domu. Co w nich znajdziemy?

Moje domowe burgery wo┼éowe sk┼éadaj─ů si─Ö z 5 g┼é├│wnych etap├│w.

1) Pyszna, puszysta i mi─Ökka bu┼éka pszenna posypana sezamem, stanowi─ůca solidny trzon ca┼éego burgera.

 

2) Mi─Öso – bez zb─Ödnych dodatk├│w, nie s─ů one konieczne. Kluczem do uzyskania smacznego, soczystego mi─Ösa jest jego jako┼Ť─ç i odpowiednio d┼éugie sma┼╝enie. Do burger├│w powinni┼Ťmy wybra─ç mi─Öso t┼éuste, z licznymi przerostami. T┼éuszcz ten wytopi si─Ö w czasie sma┼╝enia i przeka┼╝e cenne soki do mi─Ösa. Wo┼éowiny nie powinno si─Ö tak┼╝e sma┼╝y─ç zbyt d┼éugo. Niestety, przeci─ůgni─Öcie mi─Ösa sprawi, ┼╝e przybierze konsystencj─Ö i kszta┼ét podeszwy. Mi─Öso powinni┼Ťmy sma┼╝y─ç przez oko┼éo 2,5 minuty z ka┼╝dej strony. Powinno by─ç ono jeszcze delikatnie r├│┼╝owe w ┼Ťrodku. W├│wczas zagwarantuje nam pe┼éni─Ö smaku.

 

Pytanie za 100 punkt├│w – czy przyprawia─ç mi─Öso przed sma┼╝eniem? D┼éugo mo┼╝na by si─Ö k┼é├│ci─ç, kt├│ra szko┼éa jest poprawna, jednak ja uwa┼╝am, ┼╝e tak! Przyprawienie mi─Ösa sol─ů i pieprzem przed sma┼╝eniem wcale nie wp┼éynie znacznie na jego smak, o ile posiadamy mi─Öso wysokiej jako┼Ťci, kt├│re poddamy odpowiedniej obr├│bce termicznej.

 

3) Ser – co prawda uczyni on z naszego burgera cheeseburgera, ale moim zdaniem jest to sk┼éadnik konieczny. Po┼éo┼╝ony na jeszcze gor─ůce mi─Öso i pi─Öknie stopiony.

 

4) Dodatki – u mnie koniecznie spora ilo┼Ť─ç sa┼éaty, poszatkowana cebula, pokrojony w plastry kiszony og├│rek i pomidor (chocia┼╝ tego nie zawsze u┼╝ywam).

 

5) Sos – sos jest no┼Ťnikiem smaku dlatego w burgerze po prostu musi by─ç! Mo┼╝ecie przygotowa─ç r├│┼╝ne sosy, jednak ja zazwyczaj id─Ö w klasyk─Ö. Sp├│d burgera smaruj─Ö solidn─ů porcj─ů majonezu i szczyt wszystkich sk┼éadnik├│w zwie┼äczam ketchupem i musztard─ů.

 

Domowe burgery wo┼éowe, a w zasadzie ich przygotowanie niew─ůtpliwie jest czasoch┼éonne i zajmie na ponad godzin─Ö. Efekt jednak jest na tyle doskona┼éy, ┼╝e skutecznie wynagradza po┼Ťwi─Öcony czas.
DOMOWY FAST FOOD WSZYSTKIE PRZEPISY

12 komenatrzy

  1. Akurat dzi┼Ť zrobili┼Ťmy z P. domowe burgery na obiad :) Uwielbiam taki zrobiony w┼éasnor─Öcznie fast food :)

  2. Do burger├│w mam ogromn─ů s┼éabo┼Ť─ç i mog┼éabym je je┼Ť─ç codziennie… Twoje wygl─ůdaj─ů tak smakowicie, ┼╝e serce mi p─Öka. :D

  3. WItam,
    jakiego mi─Öska Pan u┼╝ywa? Zawsze mnie to zastanawia jaka cz─Ö┼Ť─ç kr├│wki b─Ödzie najlepsza na mielone do burgera :)
    Prosz─Ö o odpowied┼║ i pozdrawiam serdecznie :)

    1. Cze┼Ť─ç Aniu,

      temat mi─Ösa odpowiedniego do burgera to tak naprawd─Ö temat rzeka :) Zdecydowanie najlepsze b─Ödzie pochodzi─ç od specjanych odmian, mi─Ösnych. U nas jednak dosy─ç r├│┼╝nie bywa z ich dost─Öpno┼Ťci─ů.

      Najwa┼╝niejsze przy wyborze mi─Ösa jest to, by by┼éo ono dobrej jako┼Ťci i o odpowiedniej zawarto┼Ťci t┼éuszczu. Zdecydowanie nie polecam mocno chudych kawa┼ék├│w mi─Ösa, poniewa┼╝ sprawi─ů one, ┼╝e burgery wyjd─ů naprawd─Ö suche. Wed┼éug mnie jedn─ů z najlepszych kombinacji w naszych warunkach b─Ödzie po┼é─ůczenie antrykotu z ┼éopatk─ů w proporcji 2:1 :) Nie jest to co prawda najta┼äsze wyj┼Ťcie, ale burgery wychodz─ů naprawd─Ö fajnie :)

      Pozdrawiam i ┼╝ycz─Ö smacznego!
      Piotr

Dodaj komentarz

Tw├│j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *