Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta drożdżowe

Drożdżowe racuszki z jabłkami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Drożdżowe racuszki z jabłkami. Znane i lubiane, proste placuszki idealne na każdą okazję – śniadanie, obiad, kolację – zawsze się sprawdzą! Można je dowolnie urozmaicać dodając swoje ulubione owoce lub po prostu je pomijając. Więcej przepisów na śniadania znajdziecie klikając TUTAJ.

Drożdżowe racuszki z jabłkami

Drożdżowe racuszki z jabłkami. Pulchne i miękkie w środku racuchy, które uwielbiają wszyscy. U mnie w wersji z jabłkami. Spróbuj ich koniecznie!
Prep Time 20 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • mąka pszenna 250 g
  • drożdże świeże 15 g
  • letniego mleko 250 ml
  • szklanki cukier 1/4
  • jajka 1
  • żółtka 1
  • szczypta sól
  • duże jabłka 2
  • olej kokosowy*

*Można zastąpić dowolnym innym.

    Instructions

    • Drożdże kruszymy do miski, dosypujemy cukier i dokładnie całość rozcieramy. Dolewamy mleko, dodajemy jajko, żółtko, przesiewamy mąkę, dorzucamy pokrojone w kostkę jabłka. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do podrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką formujemy zgrabne placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z dżemem, świeżymi owocami czy zwyczajnie posypane cukrem pudrem.
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    11 komentarzy

    Write A Comment

    Oceń przepis: