Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Drożdżowe racuszki z jabłkami

Drożdżowe racuszki z jabłkami

Drożdżowe racuszki z jabłkami. Pulchne i miękkie w środku racuchy, które uwielbiają wszyscy. U mnie w wersji z jabłkami. Spróbuj ich koniecznie!
Ilość
0
Drożdżowe racuszki z jabłkami. Znane i lubiane, proste placuszki idealne na każdą okazję – śniadanie, obiad, kolację – zawsze się sprawdzą! Można je dowolnie urozmaicać dodając swoje ulubione owoce lub po prostu je pomijając. Więcej przepisów na śniadania znajdziecie klikając TUTAJ.

Drożdżowe racuszki z jabłkami

Drożdżowe racuszki z jabłkami. Pulchne i miękkie w środku racuchy, które uwielbiają wszyscy. U mnie w wersji z jabłkami. Spróbuj ich koniecznie!
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania/pieczenia 10 minutes
Całkowity czas 30 minutes

Składniki:

  • mąka pszenna 250 g
  • drożdże świeże 15 g
  • letniego mleko 250 ml
  • cukier 1/4 szklanki
  • jajko 1
  • żółtko 1
  • sól 1 szczypta
  • jabłka 2 duże
  • olej kokosowy*

*Można zastąpić dowolnym innym.

    Wykonanie

    • Drożdże kruszymy do miski, dosypujemy cukier i dokładnie całość rozcieramy. Dolewamy mleko, dodajemy jajko, żółtko, przesiewamy mąkę, dorzucamy pokrojone w kostkę jabłka. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do podrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką formujemy zgrabne placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z dżemem, świeżymi owocami czy zwyczajnie posypane cukrem pudrem.

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:
        obiadplackiracuchy

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!