Drożdżówki z serem

Poznajcie mój przepis na pyszne domowe drożdżówki z budyniem – zdecydowanie lepsze niż te z piekarni! :)

Drożdżówki z budyniem

Prep Time 1 hr
Cook Time 20 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • mąka pszenna 330 g
  • drożdże suszone 8 g
  • pełne łyżki cukier 2
  • duże jajko 1,
  • mleko 130 ml
  • śmietana 30% 30 g
  • g roztopione masło 40
  • mała szczypta opcjonalnie sól

Masa serowa:

  • może być twarogowy twaróg 300 g
  • żółtko 1
  • do smaku ok. 2-3 łyżek cukier
  • łyżka cukier z wanilią 1

Instructions

  • Mąkę przesiewamy do miski. Dosypujemy drożdże i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ponownie mieszamy łyżką do połączenia. Wyrabiamy przez co najmniej 5 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. godziny).
  • W międzyczasie w misce mieszamy dokładnie (zmielony trzykrotnie) twaróg, żółtka, cukier i cukier z wanilią.
  • Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Drożdżówki wypełniamy twarogiem. Ranty smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do zarumienienia (ok 20 minut).

[/foodiepress]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close