
Drożdżówki z serem
Poznajcie mój przepis na pyszne domowe drożdżówki z budyniem – zdecydowanie lepsze niż te z piekarni! :)

- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
Drożdżówki z budyniem
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- mąka pszenna - 330g
- drożdże suszone - 8g
- cukier - 2 pełne łyżki
- jajko - 1, duże
- mleko - 130ml
- śmietana 30% - 30g
- masło - 40g, roztopione
- sól - mała szczypta (opcjonalnie)
- Masa serowa:
- twaróg - 300g (może być twarogowy)
- żółtko - 1
- cukier - do smaku (ok. 2-3 łyżek)
- cukier z wanilią - 1 łyżka
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Dosypujemy drożdże i dokładnie mieszamy.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ponownie mieszamy łyżką do połączenia. Wyrabiamy przez co najmniej 5 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. godziny).
W międzyczasie w misce mieszamy dokładnie (zmielony trzykrotnie) twaróg, żółtka, cukier i cukier z wanilią.
Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Drożdżówki wypełniamy twarogiem. Ranty smarujemy rozbełtanym jajkiem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do zarumienienia (ok 20 minut).