
Kruche babeczki z bitą śmietaną i morelami
Kruche babeczki z bitą śmietaną i morelami to doskonały przepis na lato! Idealnie kruche, maślane ciasto dżemem, bitą śmietaną i morelami.

- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas przyrządzania: 10 minut
Kruche babeczki z bitą śmietaną i morelami
Składniki:
- Kruche ciasto z
tego przepisu:
- Dodatkowo
- dżem morelowy - 1 słoiczek (ok 300g)
- śmietana 30% - 350ml
- cukier puder - 1 łyżka
- wanilia - ziarenka z 1/2
- morele - ok. 300g*
- * Wykorzystaj koniecznie morele dojrzałe (słodkie) lub wykorzystaj morele z puszki.
Wykonanie:
- Babeczki zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta według
tego przepisu:
. - Z upieczonych babeczek ściągamy metalowe foremki.
- Śmietanę ubijamy z cukrem puder i ziarenkami wanilii. Morele pozbawiamy pestek i kroimy w plastry. Na dnie babeczek umieszczamy po łyżce dżemu morelowego, przy pomocy rękawa cukierniczego wypełniamy je ubitą śmietaną i dekorujemy pokrojonymi morelami.