Lemon curd

Lemon curd

Lemon curd to doskolnale zrównoważony smakowo krem cytrynowy. Jego przygotowanie jest banalnie proste i potrzebujemy do tego tylko czterech główynych składników: cytryn, jajek, masła i cukru. Lemon curd charakteryzuje się swoim słodko-kwaśnym smakiem, który doskonale sprawdza się w ciastach, deserach i innych słodkościach. Idealnie komponuje się z bitą śmietaną, mascarpone, bezą czy ciastem kruchym. Świetnie sprawdzi się również jako krem do przełożenia tortu, nadziania ciasteczek czy jako dodatek do słoiczkowych deserów, takich jak np. ten Deser z biszkoptami, truskawkami i lemon curd. Przygotowany lemon curd przechowujemy w lodówce. Nie stał u mnie dłużej niż 10 dni (jest zbyt dobry ;) ), ale przechowywać można go nawet do dwóch tygodni, by zawsze mieć go pod ręką.  Więcej moich przepisów na desery, również z wykorzystaniem tego pysznego kremu znajdziecie TUTAJ.
DESERY NA ZIMNO WSZYSTKIE PRZEPISY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *