rrem

Makaron z bakłażanem à la Moussaka Składniki: makaron - 200g bakłażan - 1 sztuka, większy cebula - 1 sztuka czosnek - 2-3 ząbki, posiekane mięso mielone wołowe - 400g passata pomidorowa - 700ml cukier - do smaku oregano - duża szczypta cynamon - duża szczypta parmezan - 50g, startego (lub fety) sól, pieprz Wykonanie: Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1cm. Posypujemy solą z każdej strony i odstawiamy na 20 minut. Następnie spłukujemy nadmiar soli i osuszamy. Na patelni grillowej rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Grillujemy bakłażany przez kilka minut z każdej strony. Gotowe, kroimy w słupki. Na patelnie rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek przez kilka minut. Dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu aż mięso przybierze brązowy kolor. Dolewamy passatę pomidorową. Dodajemy oregano, cukier, sól i pieprz do smaku. Sos gotujemy przez 10 minut, następnie dorzucamy zgrillowanego bakłażana i gotujemy przez kolejne 10 minut. W międzyczasie makaron gotujemy al dente. Ugotowany dorzucamy do sosu. Dodajemy parmezan lub fetę i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy ponownie solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.