Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami

Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami. Ostatnio chyba wszyscy narzekamy na panujące upały, ale swoją drogą… za kilka miesięcy będziemy marzyć o takich upałach odśnieżając podwórko. Póki co jest naprawdę gorąco i nawet sobie nie wyobrażam aby w taką pogodę jeść ciężko i „po polsku”. Dzisiaj przedstawiam Wam moje nowe odkrycie. Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami na które sezon w pełni. Danie prawie „fit”, bardzo smaczne i pożywne – wręcz idealne. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami

Smakowity przepis na lekki, prosty i letni obiad - makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami tylko na Cookuj.pl! Przekonaj się sam!
Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • makaron (użyłem włoskego fusilli) 300 g
  • fasolka szparagowa 300 g
  • pomidory 3 większe
  • oliwa 3 łyżki
  • masło 60 g
  • parmezan (tarty) garść
  • bazylia świeża kilka listków
  • sól, pieprz (do smaku)

Instructions

  • Do garnka nalewamy wodę i gotujemy fasolkę około 5-10 minut. Gdy fasolka się gotuje do garnka na kilkanaście sekund wkładamy nacięte pomidory. Wyciągamy, polewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, pozbywamy się nasion i oczyszczony miąższ kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do miseczki, dolewamy oliwę, 4 łyżki odcedzonego z pestek soku pomidorowego, sól i pieprz. Z ugotowanej fasolki pozbywamy się końcówek i przekrawamy na mniejsze części.
  • W tym czasie makaron gotujemy al dente. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy fasolkę, pomidory i chwilę smażymy. Następnie dodajemy masło, przykrywamy i czekamy do rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Dodajemy parmezan, listki bazylii i całość dokładnie mieszamy. Podajemy posypane parmezanem i skropione oliwą.

Join the Conversation

  1. Takiego połączenia to jeszcze nie jadłam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close