Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Migdałowa babka z białą czekoladą

Migdałowa babka z białą czekoladą

Migdałowa babka z białą czekoladą. Prostą propozycja dla wielbicieli ciast ucieranych. Migdałowa babka polana białą czekoladą i posypana bakaliami.
Ilość
0
Migdałowa babka z białą czekoladą. Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez babki. Dzisiaj mam niebywale prostą propozycję dla wszystkich tych, którzy lubią proste, ucierane ciasta. Migdałowa babka polana białą czekoladą i posypana bakaliami. Więcej moich przepisów na Wielkanoc znajdziecie TUTAJ.

Migdałowa babka z białą czekoladą

Migdałowa babka z białą czekoladą. Prostą propozycja dla wielbicieli ciast ucieranych. Migdałowa babka polana białą czekoladą i posypana bakaliami.
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania/pieczenia 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes

Składniki:

  • jajka 5
  • cukier 130-140 g
  • olej 2 łyżki
  • masło 60 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • śmietana 18% 210 ml
  • mąka pszenna 300 g
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • aromat migdałowy kilka kropel
  • migdały (obranych) 1 garść posiekanych
  • czekolada biała 70 g
  • śmietana 30% 70 ml
  • migdały (w płatkach, do posypania)
  • rodzynki (do posypania)

Źródło inspiracji: Magazyn

    Wykonanie

    • Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z cukrem na puszysto. Cały czas miksując dodajemy olej, masło, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie łączymy całość. W oddzielnej misce ze szczyptą soli na sztywno ubijamy białka. Dodajemy po łyżce do ciasta na przemian z przesianą mąką. Dorzucamy posiekane migdały, dolewamy sok i skórkę z limonki oraz migdałowy aromat.Gotowe ciasto przewalamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopniu do suchego patyczka (czas zależy od wielkości formy, nawet do godziny). Wystudzoną babkę wyciągamy z formy.W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę, dolewamy śmietankę i mieszamy do rozpuszczenia. Gotową polewą solidnie oblewamy babkę. Dodatkowo możemy posypać migdałami i rodzynkami.

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:
        babkamigdałowawielkanoc

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!