Mini pizze z suszonymi pomiadorami i rukolą

Mini pizze z suszonymi pomiadorami i rukolą. Ponoć pizza nigdy nie smakuje tak dobrze, jak w weekend, dlatego dzisiaj jest wręcz idealny dzień, by podzielić się z wami pysznym przepisem. Mini pizze z mozzarellą, suszonymi pomidorami i rukolą to szybka i bardzo smaczna propozycja, która sprawdzi się idealnie zarówno jako obiad, kolacja, przekąska na zimno, a może nawet śniadanie? Więcej moich przepisów na pizze znajdziecie TUTAJ.

Mini pizze z suszonymi pomiadorami i rukolą - przepis

Mini pizze z suszonymi pomiadorami i rukolą to szybka i bardzo smaczna propozycja, która sprawdzi się idealnie zarówno jako obiad lub kolacja.
Prep Time 40 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • porcja 1

Szybki sos pomidorowy:

  • passata pomidorowa 1 szklanka
  • czosnek 2-3 ząbki
  • oregano duża szczypta
  • bazylia świeża kilka listków
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • mozzarella 2 kulki
  • pomidory suszone u mnie z żurawiną marki OLE! garść posiekanych
  • szynka parmeńska 80 g
  • oregano kilka świeżych listków
  • bazylia świeża kilka listków
  • rukola 2 garści

Instructions

  • W misce dokładnie mieszamy ze sobą przesianą mąkę, drożdże instant, cukier oraz sól. Dolewamy wodę i oliwę. Mieszamy i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na (zależnie od preferencji grubości) 4 lub więcej części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując okrągłe niewielkie pizze. Pozostawiamy na 10-20 minut.
  • W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.Układamy pokrojoną lub porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, pokrojone na kawałki pomidory suszone, szynkę serrano i kilka listków bazylii. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez 9/10 minut. Gotowe pizze posypujemy listkami świeżej bazylii, oregano i rukolą.

Join the Conversation

  1. U nas zdecydowanie znalazłyby zastosowanie w porze obiadowej :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close