Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Babeczki i muffiny

Mini szarlotki

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Mini szarlotki – najlepszy przepis na wielką dawkę kulinarnej przyjemności w mini formie. Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki, jabłeczniki i placki z jabłkami. Dzisiaj przygotowałem dla Was te pyszne mini szarlotki, które wzorowane są na klasycznym, amerykańskim przepisie na Apple Pie. Nieskromnie muszę przyznać, że taka forma szarlotki prezentuje się fenomenalnie i (co najważniejsze) wspaniale smakuje. Już pierwszy gryz pozwala zagłębić się w  idealnie kruchym cieście i mocno jabłkowym, intensywnie doprawionym cynamonem, farszu. Całość zwieńczona uroczą kratką przygotowaną z kruchego ciasta, która doskonale dekoruje deser. Jeszcze więcej  moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie klikając w ten link oraz w zakładce „Przepisy”.

Mini szarlotki

Przygotuj te urocze mini szarlotki – na kruchym cieście z farszem intensywnie doprawionym nutą cynamonu. Przepyszny deser!
Prep Time 20 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 45 mins

Składniki:

  • mąka pszenna 400 g
  • zimne masło 200 g
  • łyżek cukier puder 6
  • łyżka sok z cytryny 1
  • sztuki żółtka 2
  • sztuki jabłka 3
  • szczypta cynamon
  • łyżki cukier 2-3
  • łyżeczka mąka ziemniaczana 1

Instructions

  • Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, sok z pomarańczy i żółtka. Wszystko razem dokładnie łączymy i zagniatamy. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut.Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy nasze jabłka. Obieramy je, pozbywamy się gniazd nasiennych i myjemy. Kroimy w małą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy cynamon, cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy.Po wyjęciu ciasta z zamrażarki odkrawamy nieco mniej niż 2/3 i wyklejamy nim przygotowane foremki na babeczki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i dzielimy nożem na około centymetrowe paseczki. Do wyklejonych foremek nakładamy pełną łyżkę jabłek i układamy na wierzchu paseczki na kształt kratki. Spłaszczamy je lekko. Posypujemy cukrem i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu pozbywamy się foremek.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: