Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Babeczki i muffiny

Muffiny gruszkowo – imbirowe

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Muffiny gruszkowo – imbirowe. Według mnie muffinki to zawsze dobry pomysł. Robi się je szybko, bez zbędnego wysiłku i zamieszania. Wystarczy kilka składników i głowa pełna pomysłów, bo można je zrobić na tysiące sposobów. Dzisiaj na blogu wersja gruszkowo-imbirowa. Dzięki gruszce, babeczki nie są suche, lecz delikatnie wilgotne, a imbir nadaje im charakteru. Świetne połączenie!  Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Muffiny gruszkowo – imbirowe

Przepis na muffiny gruszkowo - imbirowe jest banalny, ale smak Cię zachwyci! To tylko kilka składników, które wymieszasz przy pomocy łyżki - bez użycia miskera!
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • jajka 2
  • olej 125 ml
  • śmietana 18% 140 g
  • łyżka u mnie wielokwiatowego Wileńskich miód 1
  • łyżeczka imbir 1
  • cukier brązowy 210 g
  • mąka pszenna 250 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 2
  • dojrzałe gruszki 3

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 250 ml
  • mascaropne 250 g
  • łyżka cukier puder 1

Instructions

  • W misce delikatnie roztrzepujemy jajka. Dolewamy olej, śmietanę i miód. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie do miski dodajemy cukier, imbir, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do wysokości ok. 3/4 foremki. Przed pieczeniem każdą babeczkę posypujemy szczyptą cukru. Pieczemy przez około 20 minut do tzw. "suchego patyczka". Gotowe babeczki odkładamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie w misce ubijamy na sztywno śmietanę z łyżką cukru pudru. Gdy zaliczy "test miski nad głową ;)" dodajemy do niej serek mascarpone i krótko miksujemy. Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy muffinki.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

19 komentarzy

  1. Jak dla mnie połączenie imbiru i gruszek, jest wyśmienite. W tamtym roku robiłam ciasto właśnie z tymi składnikami i było bardzo pyszne :)

Write A Comment

Oceń przepis: