Muffiny gruszkowo – imbirowe

6
Muffiny gruszkowo – imbirowe. Według mnie muffinki to zawsze dobry pomysł. Robi się je szybko, bez zbędnego wysiłku i zamieszania. Wystarczy kilka składników i głowa pełna pomysłów, bo można je zrobić na tysiące sposobów. Dzisiaj na blogu wersja gruszkowo-imbirowa. Dzięki gruszce, babeczki nie są suche, lecz delikatnie wilgotne, a imbir nadaje im charakteru. Świetne połączenie!  Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Muffiny gruszkowo – imbirowe

Przepis na muffiny gruszkowo - imbirowe jest banalny, ale smak Cię zachwyci! To tylko kilka składników, które wymieszasz przy pomocy łyżki - bez użycia miskera!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania/pieczenia 20 mins
Całkowity czas 30 mins

Składniki:

  • jajka 2
  • olej 125 ml
  • śmietana 18% 140 g
  • łyżka u mnie wielokwiatowego Wileńskich miód 1
  • łyżeczka imbir 1
  • cukier brązowy 210 g
  • mąka pszenna 250 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 2
  • dojrzałe gruszki 3

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 250 ml
  • mascaropne 250 g
  • łyżka cukier puder 1

Wykonanie

  • W misce delikatnie roztrzepujemy jajka. Dolewamy olej, śmietanę i miód. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie do miski dodajemy cukier, imbir, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do wysokości ok. 3/4 foremki. Przed pieczeniem każdą babeczkę posypujemy szczyptą cukru. Pieczemy przez około 20 minut do tzw. "suchego patyczka". Gotowe babeczki odkładamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie w misce ubijamy na sztywno śmietanę z łyżką cukru pudru. Gdy zaliczy "test miski nad głową ;)" dodajemy do niej serek mascarpone i krótko miksujemy. Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy muffinki.

Join the Conversation

  1. Muffinki pierwsza klasa.
    Gruszkowo- imbirowe? Ciekawie :)

  2. Nie lubię imbiru, ale te muffinki wyglądają przekonująco :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  3. Fantastyczne!!! Porwałabym jedną na skosztowanie ;)

  4. Porywam jedną tak pyszną babeczkę :)

  5. Bardzo ciekawe połączenie składników :)

  6. Jak dla mnie połączenie imbiru i gruszek, jest wyśmienite. W tamtym roku robiłam ciasto właśnie z tymi składnikami i było bardzo pyszne :)

  7. Gruszki świetnie sprawdzają się w takich wypiekach :D

  8. Fajne połączenie smakowe :) Gruszki uwielbiam, więc porywam jedną muffinkę na spróbę! :)

  9. Cudowne :-) poproszę jedną do kawki bo właśnie piję :-)

  10. StoŁyżekSzczęścia says:

    Pięknie wyglądają ;)

  11. Lubię imbir tak w daniach słodkich jak i słonych, a teraz w nadchodzącej porze…będzie bardzo wskazany. babeczki przeurocze :)

  12. Świetne połączenie, a muffinki urocze :)

  13. piękne! gruszki lubią się z imbirem;)

  14. Pyszne, wspaniałe, zrobię bo smaki cudowne:)

  15. Bardzo mi się podoba połączenie gruszki z imbirem. Prezentują się pysznie :)

  16. Pyszne połączenie!

  17. Wyglądają bosko! :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Like
Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close