fbpx

Muffiny jabłkowe z kruszonką

Muffiny jabłkowe z kruszonką, czyli błyskawiczna mini wersja jabłkowego ciasta z kruszonką, które uwielbiam! Babeczki te są idealnie – mocno wilgotne, pachnące cynamonem, z dużą ilością jabłek i słodkiej, mocno chrupiącej kruszonki. Jeśli nie macie akurat pod ręką jabłek, spokojnie możecie wykorzystać również inne owoce – świetnie sprawdzą się tutaj np. gruszki, borówki, czy nawet truskawki. Osobiście jednak najbardziej smakują mi w oryginalnej jabłkowej wersji. Ze szklanką mleka mogę zajadać się nimi niemal bez przerwy – mocno uzależniają :) Więcej moich przepisów na babeczki znajdziecie klikając w ten link, a jeszcze więcej przepisów na różnorodne desery znajdziecie TUTAJ.

Muffiny jabłkowe z kruszonką

Szukasz sprawdzonego przepisu na muffiny jabłkowe z kruszonką? Zajrzyj na stronę Cookuj.pl i wypróbuj te przepyszne babeczki!
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 30 minutes

Składniki:

Muffiny:

  • jabłka 2 duże
  • mąka pszenna 140 g
  • mąka razowa 120 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy 1 łyżka
  • orzechy laskowe (mielone) 80 g
  • jajko 1
  • cukier brązowy 150 g
  • olej 100 ml
  • maślanka 300 ml

Kruszonka:

  • masło 30 g
  • cukier 30 g
  • mąka pszenna 60 g

Wykonanie

  • Zaczynamy od przygotowania mokrych składników. Olej mieszamy z maślanką, jajkiem, cukrem trzcinowym i wanilinowym. Dodajemy cynamon i mieszamy. Teraz dosypujemy przesianą mąkę zwykłą, razową. proszek do pieczenia, sodę i zmielone orzechy. Bardzo dokładnie łączymy całość.Jabłka kroimy w małą kostkę, dorzucamy do ciasta. Mieszamy. Przygotowujemy foremki do muffin i nakładamy do nich ciasto (najlepiej jedną łyżką nabrać ciasto, a drugą zgarniać nadmiar).Masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Palcami "szczypiemy" wszystkie składniki do połączenia. Gotową kruszonką posypujemy babeczki.Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Join the Conversation

  1. Czy zamiast mąki razowej mogę uzyc zwykłej białej?

    1. Piotr Author says:

      Tak, jak najbardziej :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close