...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Babeczki i muffiny

Muffiny jabłkowe z kruszonką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Muffiny jabłkowe z kruszonką, czyli błyskawiczna mini wersja jabłkowego ciasta z kruszonką, które uwielbiam! Babeczki te są idealnie – mocno wilgotne, pachnące cynamonem, z dużą ilością jabłek i słodkiej, mocno chrupiącej kruszonki. Jeśli nie macie akurat pod ręką jabłek, spokojnie możecie wykorzystać również inne owoce – świetnie sprawdzą się tutaj np. gruszki, borówki, czy nawet truskawki. Osobiście jednak najbardziej smakują mi w oryginalnej jabłkowej wersji. Ze szklanką mleka mogę zajadać się nimi niemal bez przerwy – mocno uzależniają :) Więcej moich przepisów na babeczki znajdziecie klikając w ten link, a jeszcze więcej przepisów na różnorodne desery znajdziecie TUTAJ.

Muffiny jabłkowe z kruszonką

Szukasz sprawdzonego przepisu na muffiny jabłkowe z kruszonką? Zajrzyj na stronę Cookuj.pl i wypróbuj te przepyszne babeczki!
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

Muffiny:

  • duże jabłka 2
  • mąka pszenna 140 g
  • mąka razowa 120 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 2
  • łyżeczki soda oczyszczona 1/2
  • łyżeczka cynamon 1
  • łyżka cukier wanilinowy 1
  • mielonych orzechy laskowe 80 g
  • sztuka jajka 1
  • cukier brązowy 150 g
  • olej 100 ml
  • maślanka 300 ml

Kruszonka:

  • masło 30 g
  • cukier 30 g
  • mąka pszenna 60 g

Instructions

  • Zaczynamy od przygotowania mokrych składników. Olej mieszamy z maślanką, jajkiem, cukrem trzcinowym i wanilinowym. Dodajemy cynamon i mieszamy. Teraz dosypujemy przesianą mąkę zwykłą, razową. proszek do pieczenia, sodę i zmielone orzechy. Bardzo dokładnie łączymy całość.Jabłka kroimy w małą kostkę, dorzucamy do ciasta. Mieszamy. Przygotowujemy foremki do muffin i nakładamy do nich ciasto (najlepiej jedną łyżką nabrać ciasto, a drugą zgarniać nadmiar).Masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Palcami "szczypiemy" wszystkie składniki do połączenia. Gotową kruszonką posypujemy babeczki.Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis:




Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.