
Muffiny marchewkowe

- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: 12 babeczek
Muffiny marchewkowe
Muffiny marchewkowe przygotowuje się w mig. Wystarczy zmieszać w misce kilka składników, przełożyć do papilotek i włożyć do piekarnika - to wszystko!
Składniki:
- olej - 3/4 szklanki
- cukier - 100g
- jajka - 2
- mąka pszenna - 240g
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- soda oczyszczona - 3/4 łyżeczki
- przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 łyżeczka
- imbir - 3cm świeżego lub 1/2 łyżeczki
- skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- marchewka - 250g (tartej na drobnych oczkach)
- sól - szczypta
- Na wierzch
- Krem mascarpone:
- śmietana 30% - 250g
- mascaropne - 125g
- cukier puder - 1 łyżka
- Lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Olej mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając trzepaczką. Dosypujemy przyprawę do piernika, cynamon, imbir, szczyptę soli. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dorzucamy startą marchewkę i otartą skórkę. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Formę do pieczenia muffin wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do mniej więcej 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180-190 stopni.
- Ostudzone muffiny polewamy lukrem lub ozdabiamy kremem mascarpone. Posypujemy startą marchewką.
Muffiny marchewkowe. Gdy w ostatnim czasie nasz klimat zmienia się w tropikalny, żar leje się z nieba, a temperatura w domu niemal codziennie wynosi 30 stopni Celsjusza, niechętnie myśli się o przesiadywaniu w kuchni, a co dopiero o skomplikowanych wypiekach. Wtedy właśnie idealnie sprawdzają się proste i szybkie przepisy. Marchewkowe babeczki robi się w mig. Wystarczy zamieszać w misce kilka składników, przełożyć do papilotek, włożyć do piekarnika i uciekać w chłodne miejsce. A gwarantuję, ze upał z odrobiną słodyczy zawsze lepiej mija.
O tak! Uwielbiam muffiny marchewkowe :)
Witam! Mam pytanie: czy mąkę pszenną można zastąpić jakąś inną i czy trzeba wtedy zmieniać proporcje? Z góry dziękuje za odpowiedź :)
3/4 szklanki sody oczyszczonej? Te muffinki chyba mają być wybuchowe.
Oj, zdecydowanie nie zalecam używania takiej ilość sody, bo mogłoby skończyć się to różnie ;) Oczywiście wdarł się chochlik i chodzi o 3/4 łyżeczki. Dziękuję bardzo za zwrócenie na to uwagi. Przepis za moment zostanie zaktualizowany :)