Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe. Gdy w ostatnim czasie nasz klimat zmienia się w tropikalny, żar leje się z nieba, a temperatura w domu niemal codziennie wynosi 30 stopni Celsjusza, niechętnie myśli się o przesiadywaniu w kuchni, a co dopiero o skomplikowanych wypiekach. Wtedy właśnie idealnie sprawdzają się proste i szybkie przepisy. Marchewkowe babeczki robi się w mig. Wystarczy zamieszać w misce kilka składników, przełożyć do papilotek, włożyć do piekarnika i uciekać w chłodne miejsce. A gwarantuję, ze upał z odrobiną słodyczy zawsze lepiej mija.

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe przygotowuje się w mig. Wystarczy zmieszać w misce kilka składników, przełożyć do papilotek i włożyć do piekarnika - to wszystko!
Prep Time 15 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 35 mins

Składniki:

  • olej 3/4 szklanki
  • cukier 100 g
  • jajka 2
  • mąka pszenna 240 g
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
  • przyprawa do piernika 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • imbir (świeży lub 1/2 łyżeczki suszonego) 3 cm
  • skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • marchewka (startej na drobnych oczkach) 250 g
  • sól szczypta

Na wierzch

    Krem mascarpone:

    • śmietana 30% 250 g
    • mascaropne 125 g
    • cukier puder 1 łyżka

    Lukier:

    • cukier puder
    • sok z cytryny

    Instructions

    • Olej mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając trzepaczką. Dosypujemy przyprawę do piernika, cynamon, imbir, szczyptę soli. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dorzucamy startą marchewkę i otartą skórkę. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
    • Formę do pieczenia muffin wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do mniej więcej 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180-190 stopni.
    • Ostudzone muffiny polewamy lukrem lub ozdabiamy kremem mascarpone. Posypujemy startą marchewką.

    Join the Conversation

    1. O tak! Uwielbiam muffiny marchewkowe :)

    2. Witam! Mam pytanie: czy mąkę pszenną można zastąpić jakąś inną i czy trzeba wtedy zmieniać proporcje? Z góry dziękuje za odpowiedź :)

    3. 3/4 szklanki sody oczyszczonej? Te muffinki chyba mają być wybuchowe.

      1. Piotr Author says:

        Oj, zdecydowanie nie zalecam używania takiej ilość sody, bo mogłoby skończyć się to różnie ;) Oczywiście wdarł się chochlik i chodzi o 3/4 łyżeczki. Dziękuję bardzo za zwrócenie na to uwagi. Przepis za moment zostanie zaktualizowany :)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close