...

Najprostszy chleb pełnoziarnisty

Najprostszy chleb pełnoziarnisty, czyli zupełnie podstawowy przepis na pyszny domowy chleb. Wielu ludzi, szczególnie doświadczonych w wypieku chleba, uważa, że chleb bez zakwasu nie jest chlebem. Osobiście niekoniecznie podzielam ich zdanie i uważam, że pyszny chlebek możemy przygotować również bez zakwasu. Ten chleb pełnoziarnisty jest bardzo smaczny. Ze względu na fakt, że pieczony jest na drożdżach, najlepiej smakuje oczywiście tego samego dnia, jednak nazajutrz również będzie dobry.    Więcej moich przepisów na domowe pieczywo znajdziecie TUTAJ.

Najprostszy chleb pełnoziarnisty

Upiecz swój własny chleb na mące pełnoziarnistej. Przepis na najprostszy chleb pełnoziarnisty, który przygotujesz w mig!
Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr 30 mins

Składniki:

  • mleko (ciepłego) 1/4 szklanki
  • drożdże (świeże) 25 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1,5 łyżeczki
  • mąka pełnoziarnista 500 g
  • woda 1 szklanka (niepełna)
  • ziarna słonecznika 2 łyżki
  • pestki dyni 2 łyżki

Instructions

  • Wypiek chleba zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miski z letnim mlekiem dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Używając drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu, można dodać je bezpośrednio do reszty składników.
  • Do większej miski dodajemy mąkę, ziarna słonecznika i pestki dyni. Dorzucamy zaczyn i mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy wodę i zarabiamy ciasto (w razie potrzeby blat można podsypać mąką). Wody powinno być tyle by ciasto swobodnie wyrobić. W moim przypadku była to niepełna szklanka. Gładkie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie zajęło to około 30 minut).
  • Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do formy. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, na jego dnie umieszczamy żaroodporne naczynie do połowy wypełnione wodą. Chleb pieczemy przez około 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch smaruję rozbełtanym jajkiem. Po wyciągnięciu najlepiej ostudzić go na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close
Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.