Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Naleśniki à la Tacos z kurczakiem

Naleśniki à la “Tacos” z kurczakiem

Ilość
0

Naleśniki à la Tacos z kurczakiem, czyli fantastyczna propozycja na prosty i super pyszny obiad, który przygotujecie błyskawicznie. Nie mogę nazwać tego dania po prostu tacos, ponieważ od oryginału różni go kilka istotnych szczegółów, jednak z przedrostkiem “à la” doskonale je imituje. Jeśli użyte przeze mnie w przepisie naleśniki zamienicie na tortille, którą przed podaniem podgrzejecie, wtedy bez problemu możecie podawać u siebie już pyszne tacos. W każdej wersji danie to smakuje wyśmienicie i jeśli zrobicie je raz, z pewnością niejednokrotnie je powtórzycie :) Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

 

Naleśniki à la Tacos z kurczakiem

Masz ochotę na meksykańskie danie? Wypróbuj mój przepis na proste Tacos z kurczakiem. Wystarczy tylko kilka składników.
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 50 minutes

Składniki:

Kurczak:

  • filet z kurczaka 500 g
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • chilli 1 szczypta
  • imbir 1 szczypta
  • cynamon 1 szczypta
  • czosnek 2-3 ząbki
  • cukier 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • passata pomidorowa 4 łyżki
  • oliwa 2 łyżki

Razowe naleśniki:

  • mąka pszenna razowa 3/4 szklanki
  • mleko 1/2 szklanki
  • woda 1/2 szklanki
  • oliwa 2 łyżki
  • jajko 1
  • sól 1 szczypta

Dodatkowo:

  • papryka 1 sztuka
  • pomidor 1 duży
  • cebula 1 sztuka
  • kukurydza 1 puszka

Wykonanie

  • Pozbawionego niedoskonałości kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do miski, doprawiamy: papryką, kurkumą, oregano, chili, imbirem i cynamonem. Przeciskamy przez praskę czosnek, solimy i polewamy oliwą. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.W tym czasie przygotowujemy naleśniki. Jajko rozbijamy do miski, dolewamy mleko, wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę, oliwę i sól. Całość dokładnie łączymy. Smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko naoliwionej patelni.Mięso przekładamy na rozgrzaną patelnie i smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, cukier i sok z cytryny. Zmniejszamy ogień i podsmażamy jeszcze przez 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę, pomidory, poszatkowaną cebulę i kukurydzę. Dokładnie mieszamy, po minucie zdejmujemy z ognia.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!