Naleśniki à la Tacos z kurczakiem, czyli fantastyczna propozycja na prosty i super pyszny obiad, który przygotujecie błyskawicznie. Nie mogę nazwać tego dania po prostu tacos, ponieważ od oryginału różni go kilka istotnych szczegółów, jednak z przedrostkiem „à la” doskonale je imituje. Jeśli użyte przeze mnie w przepisie naleśniki zamienicie na tortille, którą przed podaniem podgrzejecie, wtedy bez problemu możecie podawać u siebie już pyszne tacos. W każdej wersji danie to smakuje wyśmienicie i jeśli zrobicie je raz, z pewnością niejednokrotnie je powtórzycie :) Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.
Naleśniki à la Tacos z kurczakiem
Składniki:
Kurczak:
- filet z kurczaka 500 g
- łyżeczka papryka słodka 1
- łyżeczka kurkuma 1
- łyżeczka oregano 1
- szczypta chilli
- szczypta imbir
- szczypta cynamon
- ząbki czosnek 2-3
- łyżeczka cukier 1
- łyżeczka sok z cytryny 1
- łyżki passata pomidorowa 4
- łyżki oliwa 2
Razowe naleśniki:
- szklanki mąka pszenna razowa 3/4
- szklanki mleko 1/2
- szklanki woda 1/2
- łyżki oliwa 2
- sztuka jajka 1
- sól
Dodatkowo:
- sztuka papryka 1
- duży pomidory 1
- sztuka cebula 1
- puszka kukurydza 1
Wykonanie
- Pozbawionego niedoskonałości kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do miski, doprawiamy: papryką, kurkumą, oregano, chili, imbirem i cynamonem. Przeciskamy przez praskę czosnek, solimy i polewamy oliwą. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.W tym czasie przygotowujemy naleśniki. Jajko rozbijamy do miski, dolewamy mleko, wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę, oliwę i sól. Całość dokładnie łączymy. Smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko naoliwionej patelni.Mięso przekładamy na rozgrzaną patelnie i smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, cukier i sok z cytryny. Zmniejszamy ogień i podsmażamy jeszcze przez 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę, pomidory, poszatkowaną cebulę i kukurydzę. Dokładnie mieszamy, po minucie zdejmujemy z ognia.