...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
KURCZAK

Naleśniki à la „Tacos” z kurczakiem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Naleśniki à la Tacos z kurczakiem, czyli fantastyczna propozycja na prosty i super pyszny obiad, który przygotujecie błyskawicznie. Nie mogę nazwać tego dania po prostu tacos, ponieważ od oryginału różni go kilka istotnych szczegółów, jednak z przedrostkiem „à la” doskonale je imituje. Jeśli użyte przeze mnie w przepisie naleśniki zamienicie na tortille, którą przed podaniem podgrzejecie, wtedy bez problemu możecie podawać u siebie już pyszne tacos. W każdej wersji danie to smakuje wyśmienicie i jeśli zrobicie je raz, z pewnością niejednokrotnie je powtórzycie :) Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

 

Naleśniki à la Tacos z kurczakiem

Masz ochotę na meksykańskie danie? Wypróbuj mój przepis na proste Tacos z kurczakiem. Wystarczy tylko kilka składników.
Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

Kurczak:

  • filet z kurczaka 500 g
  • łyżeczka papryka słodka 1
  • łyżeczka kurkuma 1
  • łyżeczka oregano 1
  • szczypta chilli
  • szczypta imbir
  • szczypta cynamon
  • ząbki czosnek 2-3
  • łyżeczka cukier 1
  • łyżeczka sok z cytryny 1
  • łyżki passata pomidorowa 4
  • łyżki oliwa 2

Razowe naleśniki:

  • szklanki mąka pszenna razowa 3/4
  • szklanki mleko 1/2
  • szklanki woda 1/2
  • łyżki oliwa 2
  • sztuka jajka 1
  • sól

Dodatkowo:

  • sztuka papryka 1
  • duży pomidory 1
  • sztuka cebula 1
  • puszka kukurydza 1

Instructions

  • Pozbawionego niedoskonałości kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do miski, doprawiamy: papryką, kurkumą, oregano, chili, imbirem i cynamonem. Przeciskamy przez praskę czosnek, solimy i polewamy oliwą. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.W tym czasie przygotowujemy naleśniki. Jajko rozbijamy do miski, dolewamy mleko, wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę, oliwę i sól. Całość dokładnie łączymy. Smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko naoliwionej patelni.Mięso przekładamy na rozgrzaną patelnie i smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, cukier i sok z cytryny. Zmniejszamy ogień i podsmażamy jeszcze przez 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę, pomidory, poszatkowaną cebulę i kukurydzę. Dokładnie mieszamy, po minucie zdejmujemy z ognia.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis:




Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.