Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Pęczotto w meksykańskim stylu

Pęczotto w meksykańskim stylu

Pęczotto w meksykańskim stylu, czyli mega prosty, pyszny i pożywny jednogarnkowy obiad o uwielbianej przeze mnie meksykańskiej nucie. Rewelacja!
Ilość
0

Pęczotto w meksykańskim stylu, czyli mega prosty, pyszny i pożywny jednogarnkowy obiad o uwielbianej przeze mnie nucie charakterystycznej dla regionu reprezentowanego flagą z orłem, grzechotnikiem i opuncją w centrum. Rewelacja!


Meksykański charakter to coś, co uwielbiam “przemycać” w przepisach, którymi się z Wami dzielę. Po prostu niezwykle odpowiadają mi te połączenia smaków i w zasadzie niezależnie w jakiej formie są one serwowane, zawsze są dla mnie rewelacyjne! Publikowałem już m.in. przepisy na meksykańską zupę, buritto, czy burgery, a dzisiaj postanowiłem stworzyć meksykański twist z polskim akcentem, w postaci naszego rodzimego pęczaku, który gra dzisiaj pierwsze skrzypce. Takie kaszotto z pęczku, z mielonym kurczakiem, warzywami i aromatyczną mieszanką przypraw przypadnie do gustu absolutnie każdemu! Ja każdą porcję podałem z łyżką jogurtu naturalnego, który dodał jeszcze ciekawszego smaku całości. Jeśli macie ochotę, możecie pokusić się jednak o jeszcze więcej dodatków, takich jak np. awokado, guacamole czy świeża kolendra.

Pęczotto w meksykańskim stylu

Pęczotto w meksykańskim stylu, czyli mega prosty, pyszny i pożywny jednogarnkowy obiad o uwielbianej przeze mnie meksykańskiej nucie. Rewelacja!
Czas przygotowania 30 minutes
Całkowity czas 30 minutes

Składniki:

  • szklanki kasza pęczak 1/2
  • większa cebula czerwona 1
  • mięso mielone z kurczaka 500 g
  • szklanki opcjonalnie białe wino 1/3
  • szklanki bulion 1-2
  • puszka fasola czerwona 1
  • puszka kukurydza 1
  • puszka pomiodory 1
  • ząbki przeciśnięte czosnek 2
  • opcjonalnie papryka 1-2
  • duża szczypta papryka słodka
  • duża szczypta papryka ostra
  • duża szczypta oregano
  • szczypta kurkuma
  • kilka gałązek tymianek świeży
  • mała szczypta cynamon
  • łyżki opcjonalnie koncentrat pomidorowy 1-2
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • ok. 50g tartego parmezan
  • do podania jogurt naturalny

Wykonanie

  • Na patelni, na łyżce oliwy, podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dorzucamy kaszę pęczak i smażymy razem przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy mięso mielone i paprykę. Podsmażamy do czasu aż kurczak lekko się zarumieni. Dolewamy wino (jeśli używamy) i gorący bulion. Gotujemy pod przykryciem do czasu aż zostanie on prawie cały wchłonięty przez kaszę. Następnie dorzucamy odcedzoną fasolę, kukurydzę oraz pomidory w puszce. Podsmażamy przez 10 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami wraz z czosnkiem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy całość jeszcze przez 5-10 minut. Pod koniec dodajemy parmezan i serwujemy.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!