Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Prosty i szybki piernik

Prosty i szybki piernik (najlepszy)

Prosty i szybki piernik. Przygotujesz go w kilkanaście minut i to ze składników, które prawie zawsze masz w domu. Wypróbuj przepis z Cookuj.pl!
Ilość
0

Przepis na szybki piernik, który zawsze się udaje, a jego przygotowanie zajmie Wam zaledwie chwilę. Jeśli zadajecie sobie dzisiaj odwieczne pytanie “Co słodkiego przyrządzić kiedy nie mamy ani czasu ani żadnych wyszukanych składników w domu?” doskonale trafiliście, bo zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem tej zagwozdki będzie ten szybki piernik! Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, które prawie zawsze mamy w domu, a ciasto z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo smaczne, wilgotne i znika w mgnieniu oka! Dodatek polewy przygotowanej na bazie czekolady i kwaśnej śmietany nadaje mu jeszcze więcej smaku, dlatego zdecydowanie Wam ją polecam! Piernik z tego przepisu lubi rosnąć, stąd jeżeli wyszedłby nieco nierówny wystarczy odciąć nadmiar ciasta lub odwrócić go i docisnąć co pomoże nam wygładzić powierzchnię przed rozsmarowaniem polewy. Jeśli macie ochotę, piernik możecie również przekroić na pół i przełożyć ulubionym dżemem lub powidłami. W każdej wersji smakuje świetnie!

Prosty i szybki piernik (najlepszy) - przepis

Najlepszy, błyskawiczny piernik. Przygotujesz go w kilkanaście minut i to ze składników, które prawie zawsze masz w domu. Wypróbuj przepis z Cookuj.pl!
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania/pieczenia 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes

Składniki:

  • masło 250 g
  • cukier 2 szklanki
  • mleko 2 szklanki
  • mąka pszenna 4 szklanki
  • jajka 4
  • cukier 6 łyżek
  • przyprawa do piernika 3-4
  • kakao 6 łyżek
  • soda oczyszczona 2 łyżki
  • dżem (dowolony (u mnie śliwka)) 6 łyżek

Polewa czekoladowa:

  • czekolada mleczna 150 g
  • śmietana 18% 150 g

Wykonanie

  • Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
  • W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cukier. Dodajemy mleko, ostudzone masło (lub margarynę), jajka i dżem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
  • Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.
  • * Ciasto czasem rośnie dosyć nierównomiernie, szczególnie na środku. Aby wyrównać ciasto wystarczy przyłożyć nadmiernie wyrośnięte miejsce czymś ciężkim lub odciąć jego nadmiar.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!