Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Awokado

Pulpeciki z parmezanem w sosie pieczarkowym

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Pulpeciki z parmezanem w sosie pieczarkowym, czyli fantastyczny pomysł na błyskawiczny obiad, który przypadnie do gustu każdemu!


Jeśli klasyczne mielone Tobie, lub wszystkim domownikom zdecydowanie już się przejadły lub po prostu szukasz ciekawego pomysłu na wykorzystanie mięsa mielonego, które być może akurat zalega w Twojej lodówce,  to ten przepis na pulpeciki z parmezanem w sosie pieczarkowym jest wręcz idealny dla Ciebie :) Świetne klopsiki w bardzo pysznym i aromatycznym sosie pieczarkowym (bez dodatku śmietany) podane najlepiej z dowolnym rodzajem kaszy i prostą sałatką, taką jak ta sałatka z jajkiem, ogórkiem i awokado najzwyczajniej nie może nie przypaść do gustu :) Mniam!

Pulpeciki z parmezanem w sosie pieczarkowym

Pulpeciki z parmezanem w sosie pieczarkowym, czyli fantastyczny pomysł na błyskawiczny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim!
Prep Time 10 mins
Cook Time 35 mins
Total Time 45 mins

Składniki:

Klopsiki:

  • mięso mielone wieprzowe 250 g
  • mięso mielone wołowe 250 g
  • mniejsza cebula 1
  • ząbki czosnek 1-2
  • jajka 1
  • łyżki posiekanej natka pietruszki 3
  • łyżki startego parmezan 3
  • szczypta oregano 1
  • szklanki bułka tarta 2/3
  • szczypta papryka ostra
  • sól pieprz
  • do obtoczenia klopsików mąka pszenna

Sos pieczarkowy:

  • ok. 300g pieczarki
  • mniejsza cebula 1
  • ząbki czosnek 1-2
  • duża szyczpta papryka słodka
  • sól pieprz
  • bulion 300-400 ml
  • duża szczypta do zagęszczenia sosu mąka ziemniaczana

Instructions

  • Mięso mielone mieszamy w misce ze startą cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, posiekaną pietruszkę oraz szczyptę oregano, soli i pieprzu. Dokładnie wyrabiamy.
  • Na łyżce masła i oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajemy posiekane w cienkie plasterki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Smażymy do lekkiego zarumienienia.
  • Z mięsa formujemy klopsiki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące pszennej i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Podsmażone zalewamy bulionem. Dodajemy pieczarki i gotujemy przez kilkadziesiąt minut (ok 25-30) na wolnym ogniu.
  • Do sosu dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki i doprowadzamy do zagotowania.
  • Gotowe pulpeciki z sosem proponuję podać z dowolnym rodzajem kaszy oraz prostą sałatką, np. tą z awokado i jajkiem.

[/foodiepress]

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

Reply To Karolina Cancel Reply

Oceń przepis: