Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami. Nieubłaganie kalendarzowa jesień rozpoczęła się już jakiś czas temu… Zimne poranki, wieczory, częste deszczowe dni zaczynają dawać się we znaki. Dlatego w najbliższym czasie coraz częściej zaczną gościć na moim stole ciepłe, rozgrzewające dania oraz mocno przyprawione korzenną kompozycją desery. Dzisiaj zapraszam Was na kawałek pysznej, mocno rustykalnej tarty z gruszkami, jabłkami i nutą cynamonu. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami

Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami. Połączenie kruchego ciasta i owocowego nadzienia przyprawionego cynamonem. Spróbuj tego przepisu, zachwyć bliskich!
Prep Time 25 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr 10 mins

Składniki:

  • mąka pszenna 230 g
  • masło 140 g
  • jajka 1
  • łyżki cukier z wanilią 3/4
  • łyżki cukier puder 3
  • łyżeczki sól 1/3

Dodatkowo:

  • gruszki 3
  • jabłka 2
  • łyżka cukier 1
  • łyżka mąka pszenna 1
  • duża szczypta cynamon
  • do posypania opcjonalnie cukier puder

Instructions

  • Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie siekamy, następnie wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.W tym czasie gruszki i jabłka obieramy, myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na kawałki. Przekładamy do miski. Posypujemy cukrem, cynamonem i łyżką mąki. Mieszamy dokładnie.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 32 cm. Na środku (tortownicą o śr. 25cm) odciskamy okrągły kształt. W tym miejscu układamy owoce, a następnie zawijamy pozostały rant do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

18 komentarzy

  1. kocham taką tartę za jej wygląda i prezentacje na zdjęciach :)
    Mniam, ale musiało pachnieć podczas pieczenia <3

  2. Początki jesieni są świetne (tyle wspaniałych darów – jabłka, gruszki, orzechy, mmmmm – rozmarzyć się można co by z tego wszystkiego ugotować ;-) ). Tarta idealnie jesienna i z pewnością pyszna – nic dodać, nic ująć ;-)

  3. O tak, uwielbiam takie przepisy, przy których się człowiek nie narobi a zje coś wyśmienitego :) uwielbiam rustykalne tarty

Write A Comment

Oceń przepis: