Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami

Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami

Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami. Połączenie kruchego ciasta i owocowego nadzienia przyprawionego cynamonem. Spróbuj tego przepisu, zachwyć bliskich!
Ilość
0
Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami. Nieubłaganie kalendarzowa jesień rozpoczęła się już jakiś czas temu… Zimne poranki, wieczory, częste deszczowe dni zaczynają dawać się we znaki. Dlatego w najbliższym czasie coraz częściej zaczną gościć na moim stole ciepłe, rozgrzewające dania oraz mocno przyprawione korzenną kompozycją desery. Dzisiaj zapraszam Was na kawałek pysznej, mocno rustykalnej tarty z gruszkami, jabłkami i nutą cynamonu. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami

Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami. Połączenie kruchego ciasta i owocowego nadzienia przyprawionego cynamonem. Spróbuj tego przepisu, zachwyć bliskich!
Czas przygotowania 25 minutes
Czas gotowania/pieczenia 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes

Składniki:

  • mąka pszenna 230 g
  • masło 140 g
  • jajka 1
  • cukier z wanilią 3/4 łyżki
  • cukier puder 3 łyżki
  • sól 1/3 łyżeczki

Dodatkowo:

  • gruszki 3
  • jabłka 2
  • cukier 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • cynamon duża szczypta
  • cukier puder (do posypania, opcjonalnie)

Wykonanie

  • Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie siekamy, następnie wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.W tym czasie gruszki i jabłka obieramy, myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na kawałki. Przekładamy do miski. Posypujemy cukrem, cynamonem i łyżką mąki. Mieszamy dokładnie.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 32 cm. Na środku (tortownicą o śr. 25cm) odciskamy okrągły kształt. W tym miejscu układamy owoce, a następnie zawijamy pozostały rant do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      ciastadeserytarta

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!