
Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami

- Czas przygotowania: 20 minut
Sałatka grecka
Składniki:
- Sałatka
- sałata rzymska - kilka liści
- pomidor - 1 duży
- pomidorki koktajlowe - garść (przekrojonych)
- papryka - 1/2, u mnie czerwonej
- rzodkiewka - kilka sztuk (pokrojone w plastry)
- fasolka szparagowa - garść (ugotowanej)
- ser feta - ok. 50g, pokruszonego (opcjonalnie)
- Dressing
- oliwa - 5 łyżek
- musztarda - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 1-2 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- koperek - 2-3 łyżki (posiekanego)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Sałatę myjemy i osuszamy. Pomidory przekrawamy na pół i kroimy w plastry, pomidorki koktajlowe przekrawamy na połowy. Fasolkę szparagową wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3-4 minut. Gotową odcedzamy i umieszczamy w zimnej wodzie. Na talerzu układamy sałatkę, wszystkie warzywa i ser (jeśli używamy).
- Składniki dressingu dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania emulsji (najlepiej umieścić wszystkie składniki w słoiku, zakręcić i energicznie wstrząsnąć).
- Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.