Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami

Sałatka grecka

Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins

Składniki:

Sałatka

  • kilka liści sałata rzymska
  • duży pomidor 1
  • garść przekrojonych pomidorki koktajlowe
  • u mnie czerwonej papryka 1/2,
  • kilka sztuk pokrojone w plastry rzodkiewka
  • garść ugotowanej fasolka szparagowa
  • ok. 50g pokruszonego (opcjonalnie) ser feta

Dressing

  • łyżek oliwa 5
  • łyżeczka musztarda 1
  • łyżki sok z cytryny 1-2
  • ząbek czosnek 1
  • łyżki posiekanego koperek 2-3
  • sól pieprz

Instructions

  • Sałatę myjemy i osuszamy. Pomidory przekrawamy na pół i kroimy w plastry, pomidorki koktajlowe przekrawamy na połowy. Fasolkę szparagową wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3-4 minut. Gotową odcedzamy i umieszczamy w zimnej wodzie. Na talerzu układamy sałatkę, wszystkie warzywa i ser (jeśli używamy).
  • Składniki dressingu dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania emulsji (najlepiej umieścić wszystkie składniki w słoiku, zakręcić i energicznie wstrząsnąć).
  • Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close