Sernik dyniowy z sosem karmelowym

Sernik dyniowy z sosem karmelowym. Zupełna rozpusta – tak ten sernik powinien się nazywać. Sernik z purée dyniowym na mocno orzechowym spodzie brownie, z polewą śmietanową, warstwą konfitury brzoskwiniowej i pysznym sosem karmelowym. Mówię Wam – obłęd! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Sernik dyniowy z sosem karmelowym

Sernik dyniowy z sosem karmelowym. Wypróbuj ten przepis na sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie, polany karmelem. Z pewnością zachwyci Twoich gości!
Prep Time 40 mins
Cook Time 1 hr 45 mins
Total Time 2 hrs 25 mins

Składniki:

Spód:

  • czekolada gorzka 75 g
  • masło 75 g
  • jajko 1
  • cukier 55 g
  • mąka pszenna 60 g
  • orzechy włoskie (posiekanych) 1 garść

Masa serowa:

  • twaróg ponad 1kg
  • purée z pieczonej dyni 1 szklanka
  • jajka 5
  • żółtka 2
  • słodzone mleko zagęszczone 2 szklanki
  • śmietana 30% 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • cukier z wanilią 2 łyżki
  • cynamon 1 szczypta

Sos karmelowy

  • masło 1/4 szklanki
  • miód 1/4 szklanki
  • cukier 1/4 szklanki
  • śmietana 30% 1 szklanka

Dodatkowo:

  • śmietana 18% 280 g
  • cukier 3 łyżki
  • dżem brzoskwiniowy 250 g

Źródło: Nieco zmodyfikowany przepis ze strony kwestiasmaku.pl.

    Instructions

    • Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier, jajka i miksujemy na wysokich obrotach. Przesiewamy mąkę i dorzucamy posiekane orzechy. Bardzo dokładnie mieszamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut.
    • Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy purée dyniowe, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią i cynamon. Miksujemy na wolnych obrotach. Następnie stopniowo dorzucamy po jednym jajku i żółtku. Wlewamy śmietankę i mleko skondensowane. Dokładnie miksujemy i masę serową wylewamy na podpieczony czekoladowy spód. Wkładamy do piekarnika i w temperaturze 175 stopni pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie temperaturę redukujemy do 120 stopni i sernik pieczemy przez kolejne 1,5 godziny.
    • Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika. Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem i rozsmarowujemy na wierzchu. Pieczemy ponownie, w tej samej temperaturze, przez 15 minut.Gotowy sernik pozostawiamy w chłodnym miejscu do ostudzenia. Dżem doprowadzamy do zagotowania w garnuszku (w razie potrzeby z dodatkiem 2-3 łyżek wody) i rozprowadzamy po śmietanowej warstwie.
    • Teraz nadchodzi najgorszy moment. Sernik musimy pozostawić w lodówce na 24h. Niezła próba wytrwałości, prawda? ;)Przed podaniem lub nieco wcześniej należy przygotować jeszcze sos karmelowy. W niewielkim garnuszku podgrzewamy razem śmietankę, cukier, miód i masło. Gotujemy przez około 12-15 minut, aż sos zgęstnieje i będzie miał ładny kolor. Gotowym polewamy sernik.

    Join the Conversation

    1. wspaniały! :) boski kolor i ten orzechowy posmak, można się zakochać :)

    2. Ten sernik jest absolutnie wybitny!! :D

    3. Obłędny :-) porywam kawałek i przepis :-)

    4. Piękny i bardzo apetyczny :)

    5. Wspaniały i do tego pięknie wygląda!

    6. Już od miesiąca marzy mi się sernik z dyni, ale ciągle nie mogę się za niego zabrać. Jednak postanowione! W ten weekend robię i chyba nawet wiem z jakiego przepisu skorzystam ;)

    7. Cuu..downy:) Pewnie smakuje obłędnie:)

    8. Wgryzłbym się w ten kawałek i zjadł cały sernik! :D

    9. Obłędem jest patrzeć na to cudo i nie móc spróbować. Mówię Ci :)

    10. No to przepadłam. Jest boski :)

    11. O matko, muszę go koniecznie zrobić bo wygląda FENOMENALNIE!

    12. Ależ "wypasiony" sernik, nie oparłbym się takiej pyszności, oj nie…

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close