Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Sernik dyniowy z sosem karmelowym

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Sernik dyniowy z sosem karmelowym. Zupełna rozpusta – tak ten sernik powinien się nazywać. Sernik z purée dyniowym na mocno orzechowym spodzie brownie, z polewą śmietanową, warstwą konfitury brzoskwiniowej i pysznym sosem karmelowym. Mówię Wam – obłęd! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Sernik dyniowy z sosem karmelowym

Sernik dyniowy z sosem karmelowym. Wypróbuj ten przepis na sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie, polany karmelem. Z pewnością zachwyci Twoich gości!
Prep Time 40 mins
Cook Time 1 hr 45 mins
Total Time 2 hrs 25 mins

Składniki:

Spód:

  • czekolada gorzka 75 g
  • masło 75 g
  • jajko 1
  • cukier 55 g
  • mąka pszenna 60 g
  • garść posiekanych orzechy włoskie

Masa serowa:

  • ponad 1kg twaróg
  • szklanka purée z pieczonej dyni 1
  • jajka 5
  • żółtka 2
  • szklanki słodzone mleko zagęszczone 2
  • szklanki śmietana 30% 1/2
  • łyżki mąka ziemniaczana 3
  • łyżki cukier z wanilią 2
  • szczypta cynamon

Sos karmelowy

  • szklanki masło 1/4
  • szklanki miód 1/4
  • szklanki cukier 1/4
  • szklanka śmietana 30% 1

Dodatkowo:

  • śmietana 18% 280 g
  • łyżki cukier 3
  • brzoskwiniowego dżem 250 g

Źródło: Nieco zmodyfikowany przepis ze strony kwestiasmaku.pl.

    Instructions

    • Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier, jajka i miksujemy na wysokich obrotach. Przesiewamy mąkę i dorzucamy posiekane orzechy. Bardzo dokładnie mieszamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut.Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy purée dyniowe, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią i cynamon. Miksujemy na wolnych obrotach. Następnie stopniowo dorzucamy po jednym jajku i żółtku. Wlewamy śmietankę i mleko skondensowane. Dokładnie miksujemy i masę serową wylewamy na podpieczony czekoladowy spód. Wkładamy do piekarnika i w temperaturze 175 stopni pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie temperaturę redukujemy do 120 stopni i sernik pieczemy przez kolejne 1,5 godziny.Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika. Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem i rozsmarowujemy na wierzchu. Pieczemy ponownie, w tej samej temperaturze, przez 15 minut.Gotowy sernik pozostawiamy w chłodnym miejscu do ostudzenia. Dżem doprowadzamy do zagotowania w garnuszku (w razie potrzeby z dodatkiem 2-3 łyżek wody) i rozprowadzamy po śmietanowej warstwie.Teraz nadchodzi najgorszy moment. Sernik musimy pozostawić w lodówce na 24h. Niezła próba wytrwałości, prawda? ;)Przed podaniem lub nieco wcześniej należy przygotować jeszcze sos karmelowy. W niewielkim garnuszku podgrzewamy razem śmietankę, cukier, miód i masło. Gotujemy przez około 12-15 minut, aż sos zgęstnieje i będzie miał ładny kolor. Gotowym polewamy sernik.
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    16 komentarzy

    1. Już od miesiąca marzy mi się sernik z dyni, ale ciągle nie mogę się za niego zabrać. Jednak postanowione! W ten weekend robię i chyba nawet wiem z jakiego przepisu skorzystam ;)

    Write A Comment

    Oceń przepis: