Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
sernik oreo

Sernik oreo (na zimno)

Sernik oreo to doskonała propozycja dla fanów tych charakterystycznych ciasteczek, chociaż do gustu przypadnie również tym, którzy wcale za nimi pozapadają!
Ilość
0

Sernik oreo to doskonała propozycja dla fanów tych charakterystycznych ciasteczek, chociaż do gustu przypadnie on również tym, którzy wcale za nimi pozapadają! Jego smak jest naprawdę świetny, a przygotowanie bardzo proste! :) 


Przepis ten wcale nie pojawia się dzisiaj na blogu po raz pierwszy. Najbardziej wytrwali Czytelnicy bloga mogą go już kojarzyć, ponieważ swoją premierę miał – uwaga – trzy lata temu! Właśnie tyle czasu minęło od momentu założenia blogu, a przepis na ten sernik oreo był jednym z pierwszych, które kiedykolwiek się na nim pojawiły. Z biegiem czasu jednak zważając na jego tragiczną jakość zdecydowałem się go ukryć, by właśnie dzisiaj powrócił w nowej, zupełnie odświeżonej formie.

Przepyszny pomysł na deser, który przygotujecie bez użycia piekarnika! Musicie go wypróbować :)
P.S. Przepis ten, wbrew pozorom, nie zawiera lokowania produktu ;)

Zobacz mój przepis na sernik oreo:

Sernik oreo (na zimno)

Sernik oreo to doskonała propozycja dla fanów tych charakterystycznych ciasteczek, chociaż do gustu przypadnie on również tym, którzy wcale za nimi pozapadają! Jego smak jest naprawdę świetny, a przygotowanie bardzo proste!
Czas przygotowania 30 minutes
Całkowity czas 30 minutes

Składniki:

Spód:

  • ciasteczka oreo ok. 250g
  • masło 70 g

Masa serowa:

  • twaróg 1,25 kg*
  • pozostałe nadzienie z ciasteczek oreo
  • śmietana 30% 500 ml
  • cukier 220 g*
  • żelatyna 4 łyżki
  • woda 10 łyżek
  • sok z z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 150 g
  • ciasteczka oreo kilka sztuk

* Zmielony najlepiej trzykrotnie (można zastąpić twarogiem sernikowym z wiaderka).

    Wykonanie

    • Ciasteczka oreo przekręcamy i pozbywamy się nadzienia (przyda się później) pozostawiając same czekoladowe spody . Czekoladową część ciasteczek przekładamy do naczynia blendera (rozdrabniacza) i dodajemy roztopione masło. Dokładnie miksujemy do czasu całkowitego pokruszenia ciastek i uzyskania struktury mokrego piasku. Tak przygotowany spód wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy i dokładnie rozprowadzamy (dociskamy) tak, by całe dno pokryte zostało ciastkami.
    • Śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minutę. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej do czasu dokładnego rozpuszczenia.
    • W misce mieszamy ze sobą twaróg, cukier puder, pozostałe nadzienie z ciasteczek oreo, żelatynę, sok z cytryny i ubitą śmietanę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy (polecam użycie miskera).
    • Tak przygotowaną masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).
    • Gotowy sernik wyciągamy z formy. Dekorujemy ubitą śmietaną oraz ciastkami oreo. Przechowujemy w lodówce.
    • Jeśli chcecie by sernik stał się jeszcze bardziej ciasteczkowy, dodajcie do masy dodatkowo kilka posiekanych ciastek.

    Smacznego! :)
    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!