Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Sernik na zimno z galaretką i borówkami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Sernik na zimno z galaretką i borówkami – doskonały deser, który przygotujesz błyskawicznie!

Sernik na zimno z galaretką i borówkami - przepis

Składniki:

Spód

  • herbatniki lub ciastka 250 g
  • masło 100 g

Masa serowa

  • przynajmniej trzykrotnie zmielony* twaróg 500 g
  • + 50ml do zmieszania z żelatyną śmietana 30% 500 ml
  • ok. 100g cukier puder
  • łyżki lub ziarenka z 1/2 wanilii cukier z wanilią 2
  • żelatyna 10 g

Dodatkowo

  • sztuki u mnie przezroczysta - winogronowa galaretka owocowa 2
  • borówki 300 g
  • do dekoracji mięta

* Bardzo dobrze sprawdza się tutaj ser twarogowy homogenizowany z wiaderka.

    Instructions

    • Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw w chłodne miejsce.
    • Ciasteczka zmiksuj dokładnie w blenderze lub umieść w woreczku i rozkrusz przy pomocy wałka. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj składniki. Ciastka powinny przybrać konsystencję mokrego piasku. Ciasteczka wyłóż równomiernie na spód 22-24cm tortownicy.
    • Żelatynę wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Odstaw na minutę. Następnie dodaj 50ml śmietanki (możesz zastąpić mlekiem) i podgrzej całość. Dokładnie wymieszaj.
    • Ser umieść w misce. Dodaj cukier puder i cukier z wanilią. Wymieszaj. Dodaj ubitą śmietanę i ponownie połącz składniki. Do miseczki z ciepłą żelatyną dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Dodaj do żelatynę do sera i połącz całość. Gdyby w masie pojawiły się grudki z żelatyny użyj blendera - nie zaszkodzi to sernikowi :)
    • Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Odstaw do lodówki na min. godzinę do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułóż borówki i wylej tężejącą galaretkę. W razie potrzeby wygładź powierzchnie galaretki przy pomocy łyżki zamoczonej w gorącej wodzie. Gotowe ciasto chłodź w lodówce przez kilka godzin do całkowitego stężenia.

    Sernik na zimno z galaretka i borówkami

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    6 komentarzy

    1. W smaku super, jednak proporcje zelatyny i maska zdecydowanie za malo. Przepis nie dokladny. Zdecydowanie jako deser do pucharka z tym przepisem

    2. Joanna Boczko Reply

      Robiłam wiele razy. Dla mnie proporcje super. Najlepszy

    3. Zdecydowanie za mało żelatyny. Było by ok gdyby steznial twaróg.

    4. Zayebisty. Proporcje moim zdaniem idealne :) jakby było więcej żelatyny to niebylby taki puszysty moim zdaniem. Mi twaróg steznial :>>

      • Piotr Reply

        Hej, bardzo przepraszam za kłopot, ale blog przechodzi teraz lekkie zmiany przed reaktywacją :)
        Przepis już powinien działać :)

    Reply To Ola Cancel Reply

    Oceń przepis: