Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo

Sorbet brzoskwiniowy

Sorbet brzoskwiniowy to coś, co pokochacie - mogę to zapewnić! Idealny, zimny, owocowy, jednym słowem przepyszny! Zobacz przepis na Pogotujmy.pl!
Ilość
0

Sorbet brzoskwiniowy to coś, co pokochacie – mogę to zapewnić! Idealny, zimny, owocowy, jednym słowem przepyszny. Doskonały na prognozowane wysokie temperatury. Musicie go wypróbować :)


Brzoskwinie są wręcz stworzone do sorbetu. Nie zawierają zbyt dużo wody, dzięki temu gotowy sorbet ma idealną konsystencję. Tak naprawdę jednak, sorbet według tego przepisu możecie przygotować z wykorzystaniem dowolnych owoców, np. moreli, śliwek czy winogron. Zawsze wyjdzie pysznie!

Sorbet brzoskwiniowy

Składniki:

  • ok. 700g brzoskwinie
  • ok. 100g cukier
  • ok. 50g woda
  • łyżeczka opcjonalnie sok z cytryny 1

Wykonanie

  • Brzoskwinie pozbawiamy pestek i przekrawamy na mniejsze części. Umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
  • Cukier wraz z wodą i sokiem z cytryny (jeśli używamy) umieszczamy w niewielkim garnku lub na patelni. Podgrzewamy przez kilka minut, aż w naczyniu utworzy się syrop.
  • Gorący bardzo dokładnie mieszamy z sokiem brzoskwiniowym. Gotowy sorbet zamrażamy, mieszając go co 30 minut. Po około 3-4 godzinach sorbet powinien być gotowy.

 

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!