Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone – pozycja obowiązkowa dla wszystkich wielbicieli deserów z dużą zawartością kakao.
Przygotowanie tortu dla wielu początkujących kucharzy (lub raczej cukierników) wydaje się rzeczą bardzo skomplikowaną. Tak naprawdę jednak jest zupełnie inaczej! Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu tego tortu czekoladowego z wiśniami i mascarpone lub każdego innego jest biszkopt. Niestety, ten lubi bywać kapryśny. Poniżej przedstawiam Wam 3 złote zasady, które sprawią, że biszkopt zawsze się uda!
Jak przygotować idealny biszkopt na tort?
1) Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Wbrew pozorom to bardzo istotna kwestia. Musimy unikać nagłej zmiany temperatur, dlatego jajka powinieneś wyciągnąć z lodówki przynajmniej na ok. 30 minut przed pieczeniem.
2) Białka do biszkoptu ubij porządnie. Pamiętaj, że biszkopt rośnie w głównej mierze dzięki dobrze ubitym jajkom. Prawidłowo ubita masa powinna być bardzo sztywna i zaliczyć test „miski nad głową” bez żadnych przykrych niespodzianek. Białka powinieneś ubijać łącznie przez przynajmniej 4-5 minut. Najpierw same z solą. Następnie stopniowo dodając cukier. Po dodaniu całej ilości cukru, który znajduje się w przepisie, ubijaj je jeszcze przez 2 minuty, aż ten zupełnie się rozpuści.
3) Przesiej mąkę. Ten punkt jest już nieco kontrowersyjny i powinniście traktować go jako moją luźną, subiektywną poradę. Pewnie wiele osób w tym momencie zaprzeczy, jednak ja uważam, że przesianie mąki skutecznie zwiększy nasze szanse na powodzenie przy pieczeniu idealnego biszkoptu. Przesiana mąką jest napowietrzona, a co za tym idzie bardziej puszysta i lekka. Dzięki temu w czasie mieszanie składników suchych z ubitymi jajkami, łatwiej będzie nam je połączyć.
Rozpisałem się troszkę na temat biszkoptu, ale muszę jeszcze wspomnieć o dzisiejszym tytułowym przepisie na tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone, bo przecież to on jest dzisiaj najważniejszy.
Niezawodny, czekoladowy biszkopt, który wychodzi doskonale równy i puszysty. Nasączony dodatkowo owocowym ponczem, dzięki któremu ciasto jest odpowiednio wilgotne. Przełożony waniliowym kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki oraz jeden z najważniejszych (tuż po czekoladzie) składników – wiśnie – świeże, z kompotu lub nalewki. Wybór należy do Was. Jeśli tort przygotowujecie tylko dla dorosłych, zachęcam do użycia wiśni z nalewki, które nadadzą zupełnie inny, wyjątkowy smak. Przepis na ten tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone jest moją wariacją na temat klasycznego tortu szwarcwalckiego (inaczej zwanego czarnoleskim). Oprócz tego przepisu, na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne torty, które zdecydowanie polecam Wam wypróbować.
Może Cię zainteresuje: stylowe oświetlenie do jadalni

Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 4/5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- szczypta sól
Nasączenie:
- 3/4 szklanki wody z syropem wiśniowym lub sok wiśniowy
- 1-2 kieliszki likieru wiśniowego
Krem mascarpone:
- 500 ml śmietany 30%
- 250 ml mascarpone
- 2 łyżki cukru puderu
- ziarenka z 1/2 wanilii
Dodatkowo:
- ok. 400g dżemu wiśniowego
- ok. 500g wiśni - najlepiej ze słoika + do dekoracji
- 100 g czekolady gorzkiej
- 25 g czekolady mlecznej
- 4-5 łyżek mleka
Wykonanie
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Pod koniec dolewamy 2 łyżki wody. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy i delikatnie obciążamy by go wyrównać. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Pierwszy blat ciasta przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy, rozsmarowujemy 1/2 dżemu wiśniowego, rozkładamy 1/2 wiśni i rozprowadzamy 1/3 kremu. Tak samo postępujemy z drugim i trzecim blatem. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną, rozpuszczoną z mlekiem (i ostudzoną!) czekoladą i wiśniami. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.
Tort prezentuje się wręcz imponująco :D
ahhh ta polewa…pyszny tort ! :D
A mąki w przeliczeniu na łyżki to ile jest?
Ok. 10-11 pełnych łyżek :)
Już wiem jaki tort zrobie dla męża na imieniny! ☺ wygląda smakowicie ❤
Podaj prosze ile bitej smietany ma byc i jak ja polaczyc z mlekiem zeby pokryc wierzch ciasta? To bedzie tort uodzinowy dla mojej corki. Kombinacja z mascarpone zamiast smietany jak w klasycznym 'schwarzwaldzkim’ bedzie perfekcyjna. Corka nie przepada za smietana:)
Cześć Kiwi, wybacz proszę, że odpowiadam tak późno, ale to wszystko przez Święta. Chyba troszkę niezrozumiale napisałem tę część przepisu – przepraszam, zaraz poprawiam. Śmietany z niczym nie łączymy. Mleko jest nam tutaj potrzebne do czekolady. Do mleka dodajemy czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej do połączenia. Wystudzoną polewamy wierzch ciasta :)
Cześć, czy możesz napisać jakiej wielkości tortownicy używasz? ;-)
26cm :)
A likier wiśniowy jakiej firmy najlepszy? Moze być zwykła wódka wiśniówka?
Dziękuję za 3 złote porady! Moje biszkopty zawsze szybko opadały i coś im brakowało. A to przez to, że jajka były prosto z lodówki i nigdy nie przesiewałam mąki. Dziękuję za przepis. Upiekę na męża urodziny. Pozdrawiam serdecznie!
Czy wiśnie moga być mrożone?
Pierwszy raz udał mi się, ale tak naprawdę udał:) kakaowy biszkopt, dziękuję za przepis:)
Mam pytanie, czy jak będę robiła biszkopt w małej foremce powinnam użyć połowie ilości składników?
Kolejna strona i kolejna inspiracja. Tort, który zrobię, będzie kompozycją, tego, co uznałam za najlepsze, spośród wszystkich dostępnych przepisów i doświadczeń własnych.
Cieszę się, że do Ciebie trafiłam. Twój pomysł na tort pomógł mi odnaleźć to ogniwo, którego mi brakowało :-)
Moją bolączką jest zdobienie ciast. Lubię tworzyć nowe smaki, ale dopieszczanie wypieków jest, dla mnie, drogą przez mękę.
U Ciebie wszystko jest takie proste i chyba w tej prostocie tkwi sztuka. Nie wiem jak to zrobiłeś, ale Twój tort wygląda „epicko” 😁😋
Wszystkiego smacznego!