Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami

Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami

Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami i masą mascarpone to pozycja obowiązkowa dla fanów czekolady i osób, które chcą zachwycić okolicznościowym tortem.
Ilość
0
Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami. Dzisiaj zapraszam Was na kawałek pysznego czekoladowego tortu, z masą mascarpone i świeżymi truskawkami. Propozycja idealna dla wielbicieli połączenia czekolady i truskawek. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ

Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami

Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami i masą mascarpone to pozycja obowiązkowa dla fanów czekolady i osób, które chcą zachwycić okolicznościowym tortem.
Czas przygotowania 50 minutes
Czas gotowania/pieczenia 30 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes

Składniki:

Biszkopt:

  • jajka 6
  • cukier 1,5 szklanki
  • mąka pszenna 4/5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda 2 łyżki
  • sól szczypta

Nasączenie:

  • woda 1 szklanka
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z z 1 cytryny
  • wódka 1 łyżka
  • cukier puder 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 500 ml
  • mascaropne 250 g
  • cukier puder 1-2 łyżki
  • czekolada gorzka 100 g
  • czekolada mleczna 100 g
  • truskawki 500 g

Wykonanie

  • Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Pod koniec dolewamy 2 łyżki wody.Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy i delikatnie obciążamy by go wyrównać. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.
  • Torcik: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Możemy dodać troszkę skórki otartej z limonki, by była bardziej orzeźwiająca.
  • Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy i rozprowadzamy 1/2 kremu. Tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat nasączamy, a na nim rozprowadzamy roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę mleczną i gorzką z kilkoma łyżkami mleka (czekolada musi być zupełnie wystudzona!) Wierzch i boki tortu dekorujemy truskawkami. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      czekoladatorttruskawki

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!