Go Back Email Link

Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami

Smakowity przepis na lekki, prosty i letni obiad - treściwy makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i świeżymi pomidorami z pewnością przypadnie Wam do gustu!

Składniki:

  • użyłem tagliatelle makaron 300 g
  • pojedynczy filet ok. 200g kurczak 1,
  • łyżeczki oregano 1/2
  • łyżeczki papryka słodka 1/2
  • łyżeczki bazylia suszona 1/2
  • fasolka szparagowa 300 g
  • garść przekrojonych (opcjonalnie) pomidory koktajlowe 1
  • łyżki oliwa 2
  • masło 40 g
  • startego parmezan 30 g
  • łyżki posiekanej bazylia świeża 3
  • sól pieprz

Sok pomidorowy:

  • ok. 1kg pomidory

Instructions

  • Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
  • Na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Po kilku minutach dodajemy pokrojonego w mniejsze kawałki kurczaka i smażymy przez 7-10 minut. Doprawiamy oregano, papryką, bazylią, solą oraz pieprzem.
  • Pomidory kroimy na mniejsze części i umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o grubym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
  • Gotowy sok wlewamy na patelnię i doprowadzamy do odparowania. Dodajemy podgotowaną przez 3-4 minuty fasolkę szparagową, pomidorki koktajlowe (jeśli używamy), parmezan oraz makaron. Dokładnie mieszamy.
  • Podajemy posypane bazylią i (opcjonalnie) dodatkową porcją parmezanu.