Go Back Email Link

Mini pizze z brązowymi pieczarkami i rukolą

Cook Time 50 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

Ciasto na pizzę:

  • mąka pszenna 150 g
  • łyżki drożdże suszone 1/2
  • łyżki sól 1/2
  • łyżka oliwa 1
  • ok. 100ml woda

Sos pomidorowy:

  • szklanka passata pomidorowa 1
  • ząbki czosnek 2-3
  • duża szyczpta oreagno 1
  • łyżki posiekanej bazylia świeża 2
  • sól pieprz
  • szczypta cukier

Dodatkowo:

  • g startej mozzarella 125
  • kilka sztuk pokrojonych w plastry pieczarki
  • ok. 70g pokruszonej ser feta
  • garść posiekanych pomidory koktajlowe
  • garść rukola

Instructions

Ciasto na pizzę:

  • W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na 4-6 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i nadajemy okrągły kształt przy pomocy rąk lub wałka. Pozostawiamy na kolejne 10 minut.

Sos pomidorowy:

  • W garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.

Całość:

  • Pizze posypujemy startą mozzarellą. Układamy pieczarki (uprzednio można je dodatkowo podsmażyć razem z połową posiekanej cebuli, jednak nie jest to konieczne), pokrojone pomidorki i ser feta.
  • Pizze pieczemy w maksymalnej możliwej temperaturze przez około 7-12 minut.
  • Gotowe posypujemy rukolą.