Go Back Email Link

Domowa pita z aromatycznym kurczakiem

Domowa pita z aromatycznym kurczakiem i warzywami. Doskonały pomysł na ciekawy obiad lub kolację. Pycha!
Prep Time 1 hr 20 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

Domowa pita:

  • mąka pszenna 460 g
  • mąka żytnia razowa 50 g
  • łyżeczki drożdże suszone 3
  • łyżka cukier 1
  • łyżki oliwa 2
  • i 1/2 łyżeczki sól 1

Aromatyczny kurczak:

  • pojedyncze filet z kurczaka 3
  • ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 2
  • łyżeczka papryka słodka
  • łyżeczki papryka ostra 1/2
  • duża szczypta tymianek
  • duża szczypta oregano
  • szczypta kmin rzymski
  • szczypta curry
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • większa sałata rzymska 1
  • większe pokrojone w kostkę pomidory 2
  • średnia pokrojona w pióra cebula 1
  • średni opcjonalnie ogórek 1

Sos tzatziki:

  • łyżek jogurt naturalny 6-7
  • większego ogórek 1/2
  • ząbki czosnek 1-2
  • łyżka posiekanej mięta 1
  • sól pieprz

Instructions

Domowa pita:

  • W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę żytnią razową, drożdże suszone, cukier, oliwę i sól. Wyrabiamy bardzo gładkie ciasto przez kilka minut. Odstawiamy na 10 minut i ponownie dokładnie wyrabiamy. Pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 50 minut).
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 8-10 części i formujemy z nich kulki. Rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20 minut.
  • Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza przez około 2 minuty (powinny zostać wypełnione w środku powietrzem), obracamy delikatnie na drugą stronę i pieczemy jeszcze minutę. Gotowe odstawiamy do przestudzenia.

Aromatyczny kurczak i dodatki:

  • Kurczaka oczyszczamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy oliwę, czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na min. 1 godzinę. Po tym czasie mięso smażymy na łyżce oliwy do zarumienia.
  • Sałatę myjemy, osuszamy i porywamy na mniejsze części. Pomidory kroimy w kostkę, ogórka (jeśli używamy) w plasterki, cebulę w pióra.

Sos tzatziki:

  • Jogurt naturalny umieszczamy w niewielkiej miseczce. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do jogurtu. Dodajemy również przeciśnięte ząbki czosnku i posiekaną miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Całość:

  • Pitę przecinamy i nadziewamy sałatą, kurczakiem, pomidorem, ogórkiem, cebulą i sosem tzatziki. Przed podaniem polecam podgrzać przez chwilę w piekarniku.