Go Back Email Link

Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone

Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone - pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów pysznych deserów. Doskonały na urodziny, imieniny lub inną okazję!
Prep Time 1 hr
Total Time 1 hr

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • sztuk jajka 6
  • szklanki cukier 1,5
  • szklanki mąka pszenna 4/5
  • szklanki mąka ziemniaczana 1/2
  • łyżki kakao 3
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • łyżki woda 2
  • szczypta sól

Nasączenie:

  • szklanki lub woda z syropem wiśniowym sok wiśniowy 3/4
  • kieliszki likier wiśniowy 1-2

Krem mascarpone:

  • śmietana 30% 500 ml
  • mascarpone 250 ml
  • łyżki cukier puder 2
  • ziarenka z 1/2 wanilia

Dodatkowo:

  • ok. 400g dżem wiśniowy
  • ok. 500g najlepiej ze słoika + do dekoracji wiśnie
  • czekolada gorzka 100 g
  • czekolada mleczna 25 g
  • łyżek mleko 4-5

Instructions

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Pod koniec dolewamy 2 łyżki wody. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy i delikatnie obciążamy by go wyrównać. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Pierwszy blat ciasta przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy, rozsmarowujemy 1/2 dżemu wiśniowego, rozkładamy 1/2 wiśni i rozprowadzamy 1/3 kremu. Tak samo postępujemy z drugim i trzecim blatem. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną, rozpuszczoną z mlekiem (i ostudzoną!) czekoladą i wiśniami. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.