Go Back Email Link

Sernik na zimno z galaretką i borówkami - przepis

Składniki:

Spód

  • herbatniki lub ciastka 250 g
  • masło 100 g

Masa serowa

  • przynajmniej trzykrotnie zmielony* twaróg 500 g
  • + 50ml do zmieszania z żelatyną śmietana 30% 500 ml
  • ok. 100g cukier puder
  • łyżki lub ziarenka z 1/2 wanilii cukier z wanilią 2
  • żelatyna 10 g

Dodatkowo

  • sztuki u mnie przezroczysta - winogronowa galaretka owocowa 2
  • borówki 300 g
  • do dekoracji mięta

* Bardzo dobrze sprawdza się tutaj ser twarogowy homogenizowany z wiaderka.

    Instructions

    • Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw w chłodne miejsce.
    • Ciasteczka zmiksuj dokładnie w blenderze lub umieść w woreczku i rozkrusz przy pomocy wałka. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj składniki. Ciastka powinny przybrać konsystencję mokrego piasku. Ciasteczka wyłóż równomiernie na spód 22-24cm tortownicy.
    • Żelatynę wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Odstaw na minutę. Następnie dodaj 50ml śmietanki (możesz zastąpić mlekiem) i podgrzej całość. Dokładnie wymieszaj.
    • Ser umieść w misce. Dodaj cukier puder i cukier z wanilią. Wymieszaj. Dodaj ubitą śmietanę i ponownie połącz składniki. Do miseczki z ciepłą żelatyną dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Dodaj do żelatynę do sera i połącz całość. Gdyby w masie pojawiły się grudki z żelatyny użyj blendera - nie zaszkodzi to sernikowi :)
    • Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Odstaw do lodówki na min. godzinę do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułóż borówki i wylej tężejącą galaretkę. W razie potrzeby wygładź powierzchnie galaretki przy pomocy łyżki zamoczonej w gorącej wodzie. Gotowe ciasto chłodź w lodówce przez kilka godzin do całkowitego stężenia.