Go Back Email Link

Pulpeciki z parmezanem w sosie pieczarkowym

Pulpeciki z parmezanem w sosie pieczarkowym, czyli fantastyczny pomysł na błyskawiczny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim!
Prep Time 10 mins
Cook Time 35 mins
Total Time 45 mins

Składniki:

Klopsiki:

  • mięso mielone wieprzowe 250 g
  • mięso mielone wołowe 250 g
  • mniejsza cebula 1
  • ząbki czosnek 1-2
  • jajka 1
  • łyżki posiekanej natka pietruszki 3
  • łyżki startego parmezan 3
  • szczypta oregano 1
  • szklanki bułka tarta 2/3
  • szczypta papryka ostra
  • sól pieprz
  • do obtoczenia klopsików mąka pszenna

Sos pieczarkowy:

  • ok. 300g pieczarki
  • mniejsza cebula 1
  • ząbki czosnek 1-2
  • duża szyczpta papryka słodka
  • sól pieprz
  • bulion 300-400 ml
  • duża szczypta do zagęszczenia sosu mąka ziemniaczana

Instructions

  • Mięso mielone mieszamy w misce ze startą cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, posiekaną pietruszkę oraz szczyptę oregano, soli i pieprzu. Dokładnie wyrabiamy.
  • Na łyżce masła i oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajemy posiekane w cienkie plasterki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Smażymy do lekkiego zarumienienia.
  • Z mięsa formujemy klopsiki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące pszennej i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Podsmażone zalewamy bulionem. Dodajemy pieczarki i gotujemy przez kilkadziesiąt minut (ok 25-30) na wolnym ogniu.
  • Do sosu dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki i doprowadzamy do zagotowania.
  • Gotowe pulpeciki z sosem proponuję podać z dowolnym rodzajem kaszy oraz prostą sałatką, np. tą z awokado i jajkiem.