Go Back Email Link

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Doskonała domowa bruschetta zapieczona z mozzarellą i podana ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami z cebulką i bazylią. Świetnie sprawdza się jako przekąska, kolacja czy drugie śniadanie.

Składniki:

  • kromki ulubione pieczywo 4
  • oliwa
  • duży ząbek czosnek 1
  • mozzarella 120 g
  • duży dojrzały pomidory 1
  • większa szalotka 1
  • sól pieprz
  • kilka listków bazylia świeża

Instructions

  • Pieczywo skrapiamy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 5 minut. Po tym czasie grzanki doładnie nacieramy ząbkiem czosnku, posypujemy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellą i ponowanie zapiekamy do czasu rozpuszczenia sera.
  • W tym czasie pomidora (można wcześniej sparzyć go i obrać ze skórki) i szalotkę siekamy w niewielką kostkę. Mieszamy w miseczce wraz ze szczyptą soli i pieprzu.
  • Pomidory wykładamy na przypieczone pieczywo. Posypujemy świeżą bazylią. Podajemy natychmiast.