Go Back Email Link

Pudding z tapioki z truskawkami - przepis

Pudding z tapioki z truskawkami to pyszny pomysł na deser, który przygotujecie bardzo prosto, a zapewniam, że zasmakuje wszystkim wielbicielom deserów.
Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

Pudding z tapioki:

  • szklanki tapioka 1/3
  • i 1/2 szklanki * mleko 1
  • łyżki cukier 3-4
  • łyżeczka ekstrakt waniliowy 1
  • Dodatkowo:
  • ** truskawki 250 g
  • łyżki u mnie Wileńskich miód 1-2

* U siebie wykorzystałem mleko krowie. Bez problemu jednak możecie wykorzystać dowolne inne mleko, np. kokoswe, które nada świetnego aromatu.

    ** Jeśli nie macie świeżych owoców, możecie zastąpić je mrożonymi, ewentualnie dżemem.

      Instructions

      • W garnku tapiokę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 1 godzinę.Po tym czasie tapiokę gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości ok. 15 minut, (w zależności od wielkości kuleczek czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu) mieszając co jakiś czas.Gotowy pudding przekładamy do słoiczków, pucharków lub większych kokilek. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie chłodzimy lodówce.Truskawki miksujemy z miodem do smaku. Wykładamy je na deser tuż przed podaniem, lub przed włożeniem go do lodówki.