Go Back Email Link

Buraczane pęczotto - przepis

Buraczane pęczotto to doskonała propozycja na szybki, niewymagający, wegetariański obiad, który przyrządzicie w mniej niż 30 minut!
Prep Time 5 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

  • pieczonych lub gotowanych buraki 250 g
  • szalotka 1
  • ząbek czosnek 1
  • kasza pęczak 125 g
  • szklanki białe wino 1/2
  • bulion 500 ml
  • łyżki tartego parmezan 2
  • łyżki posiekanego koperek 2
  • łyżka masło 1
  • łyżka oliwa 1
  • sól pieprz

Instructions

  • Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy posiekaną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez 3 minuty. Dosypujemy kaszę pęczak i smażymy razem przez kolejne 2 minuty. Dolewamy wino. Po odparowaniu stopniowo dolewamy gorący bulion do czasu, aż kasza stanie się miękka.100g buraków miksujemy na puree, pozostałą część kroimy w drobną kostkę lub w paski. Buraki dorzucamy do gotowego risotto. Dodajemy parmezan i koperek. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.