Go Back Email Link

Deser bananowo-karmelowy

Wypróbuj przepis z Cookuj.pl na obłędny warstwowy deser bananowo-karmelowy z bitą śmietaną i budyniem. Spraw kulinarną przyjemność sobie i swoim bliskim!
Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins

Składniki:

  • herbatniki 150 g
  • opakowanie budyń śmietankowy 1
  • mleko 500 ml
  • sztuki banany 2
  • śmietana 30% 350 ml
  • łyżka cukier puder 1

Sos karmelowy:

  • cukier 100 g
  • masło 40 g
  • śmietana 30% 60 ml
  • szczypta sól

Instructions

  • Cukier wysypujemy równomiernie do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzamy do skarmelizowania. Zajmuje to około 10 minut. Karmelu nie mieszamy, delikatnie potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się topił. Warto uważać jednak, by go nie przypalić! Gdy cukier będzie dokładnie rozpuszczony i zacznie nabierać brązowego koloru dorzucamy do niego pokrojone na kawałki masło i bardzo energicznie mieszamy trzepaczką. Ściągamy z ognia i cały czas szybko mieszając dolewamy kremówkę. Gotowy sos pozostawiamy do ostudzenia.
  • Herbatniki przekładamy do naczynia blendera i krótko rozdrabniamy. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego pod koniec 2 łyżki sosu karmelowego. Śmietanę ubijamy na sztywno z połową łyżki cukru pudru. Na dno szklanek przekładamy 1,5 łyżki zmielonych herbatników, 2 łyżki budyniu, pokrojone na plasterki banany, 1,5 łyżki ubitej śmietany. Polewamy łyżką sosu karmelowego i czynności powtarzamy do zakończenia składników. Deser chłodzimy przed podaniem w lodówce.