Go Back Email Link

Czekoladowe babeczki z jogurtem i granatem - przepis

Czekoladowe babeczki z jogurtem i granatem, czyli pyszna w przygotowaniu klasyka wzbogacona o bardzo ciekawy dodatek w postaci jogurtu greckiego i granatu.
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • mąka pszenna 200 g
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • łyżeczki soda oczyszczona 1/2
  • łyżki kakao 3
  • łyżeczki cynamon 1/3
  • jajka 1
  • cukier brązowy 175 g
  • maślanka 125 ml
  • olej 100 ml
  • łyżka ekstrakt waniliowy 1
  • banany 1

Dodatkowo:

  • jogurt naturalny 400 g
  • łyżka miód 1
  • ziarenka z 1/2 owocu granat

Instructions

  • Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. W drugiej misce jajko mieszamy z cukrem trzcinowym, maślanką, olejem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana i pokrojoną w kawałki tabliczkę czekolady (jeśli używamy). Dokładnie mieszamy.Ciasto umieszczamy w wyłożonej papilotkami formie. Pieczemy przez około 15-20 minut (do suchego patyczka). Gotowe babeczki wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do ostudzenia. W razie potrzeby delikatnie ścinamy wierzch, by babeczki były równe.W miseczce mieszamy jogurt naturalny z miodem. Jogurt wykładamy na babeczki i dekorujemy ziarenkami granatu.