Go Back Email Link

Domowa galaretka mandarynkowa z kaki - przepis

Domowa galaretka mandarynkowa z kaki to bardzo prosty i ciekawy pomysł na smakowity (i zdrowy) deser. Zobacz już teraz przepis na Cookuj.pl!
Prep Time 10 mins
Total Time 10 mins

Składniki:

  • dojrzałych mandarynki 4-5
  • owoc kaki 1
  • łyżka* cukier 1
  • łyżeczki żelatyna 4
  • łyżki zimnej woda 4

Dodatkowo: jogurt naturalny, bita śmietana, tarta czekolada...

    * Ilość cukru zależy od słodkości owoców. W razie potrzeby możecie dodać go nieco więcej lub całkowicie z niego zrezygnować.

      Instructions

      • Kaki i mandarynki obieramy. Kroimy w mniejsze części i stopniowo umieszczamy je w wyciskarce z manetką ustawioną w pozycji zamkniętej.
      • Żelatynę mieszamy z zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia.
      • Wyciśnięty sok przewalamy do niewielkiego garnka. Dodajemy cukier i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu sok zdejmujemy z ognia.
      • Do gorącego soku dodajemy napęczniałą żelatynę i energicznie mieszamy całość do dokładnego rozpuszczenia. Sok przelewamy do niewielkich, wcześniej przygotowanych foremek (lub kokilek) i odstawiamy do stężenia.
      • Galaretki podajemy z jogurtem naturalnych, bitą śmietaną, startą czekoladą lub w wersji bez dodatków.