Go Back Email Link

Zupa z pieczonej marchewki i batata z czarnuszką - przepis

Zupa z pieczonej marchewki i batata z czarnuszką. Bardzo ciekawa i aromatyczna za sprawą niezwykle pozytywnie wpływającej na organizm czarnuszki.
Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • średnich marchewka 4-5
  • niewielki bataty 1
  • większa cebula 1
  • ząbki czosnek 2
  • litr bulion 1
  • szklanki śmietana 30% 1/4
  • szczypta mielony imbir
  • szczypta u mnie Plenus czarnuszka
  • sól pieprz
  • oliwa

Instructions

  • Marchewki i batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy oliwą, posypujemy szczyptą soli, pieprzu i mielonego imbiru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy upieczone warzywa, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut. Gotową zupę dokładnie blendujemy, dodajemy słodką śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy. Podajemy polaną oliwą i posypaną czarnuszką.